Sosyal medya devi Facebook, internetin video içeriğe yönelmesiyle beraber büyük bir problem yaşamaya başlamıştı. Kullanıcılarının paylaştığı videolarda yer alan lisanslı müzik eserleri nedeniyle, müzik endüstrisi şirketi reklam gelirlerinden pay talep ediyordu.
YouTube bu sorunu daha önce, kullanıcıların yüklediği videolarda lisanslı müzik eserlerinin bulunup bulunmadığını tespit eden bir yapay zeka yazılımı ile çözmüş, telifli müziklerin yer aldığı videoları silmeye başlamıştı.
Ancak bu çözüm, genç kullanıcılarını Snapchat’e kaptırma riski yaşayan Facebook’un ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak zira kullanıcıları kendi sosyal medya ağı içinde tutmak için videonun, videolar için de müziğin öneminin farkında olan Facebook şimdi dev müzik şirketleri ile masaya oturdu ve müzik endüstrisine telifli eserlerinin Facebook ağı içinde kullanılması karşılığında yüzlerce milyon dolarlık telif ödemeyi teklif ediyor.
Yine de bu telif sisteminin çalışabilmesi için telifli eserleri tanıyacak ve hangi şirkete ne kadar ödeme yapılacağını tespit edecek yapay zeka yazılımının Facebook ağına entegresyonu iki yıllık bir süreçte oturtulabilecek. Fakat müzik şirketlerinde önden yapılacak bir ödeme ile bu iki yıl boyunca kullanıcıların videolarını telifli müzik eserleri nedeniyle silmenin ve kullanıcıların keyfini kaçırmanın önüne geçmek mümkün olacak. Öyle görünüyor ki, YouTube kullanıcılarının yapamadığını artık Facebook kullanıcıları yapabilecek ve kişisel videolarının arka planına, en sevdikleri şarkıları fon olarak ekleyebilecekler.
Öte yandan Facebook’un bu adımı, video içerik konusunda rekabet ettiği YouTube’un da aynı çözümü uygulamaya koymasıyla sonuçlanabilir.