Site icon TechInside

Facebook: Hepsine hükmedecek tek bir platform!

Dünya medyası son 24 saattir Facebook‘un 2014 ikinci çeyreği için açıkladığı finansal sonuçları yazıp tartışıyor. Özetleyecek olursak; Facebook düşünüldüğü gibi terk edilen, zarar eden bir platform filan değil. Tam aksine geçen çeyrekte 2,9 milyar dolar ciro ile bir yıl öncesine göre gelirlerini yüzde 66 arttırmış durumda. Facebook kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg durumu şöyle özetliyor; “Gayet güzel bir çeyrek geçirdik.”

Ama Zuckerberg’in söylediği tek şey iyi bir çeyrek geçirdikleri değil. Zuckerberg Amerika Birleşik Devletleri’nde insanların günde ortalama 40 dakikalarını Facebook’da harcadığını belirtirken tüm ekranların karşısında ise toplam 9 saat süre harcadıklarının altını çiziyor. (MillardBrown’un AdReaction 2014 araştırma sonuçlarına göre bu süre 7,5 saat civarında)

Aynı rapora göre Türkiye’de kullanıcıların bir  günde tüm ekranlar karşısında geçirdiği toplam süre 6,5 saatin biraz üzerinde.

Zuckerberg bu rakamlardan yola çıkarak şu sonuca ulaşıyor; “Oldukça heyecanlıyım çünkü daha fazla büyümek için çok fazla alan var.”

TTNET Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mert Başar Webrazzi tarafından düzenlenen Webrazzi Dijital’14 etkinliğinde TTNET’in gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre internet kullanıcılarının Türkiye’de günlük ortalama internet kullanım 120 dakika ve kullanıcıların yüzde 9,5’nin internet kullanım nedenlerinin başında Facebook yer aldığını paylaşmıştı.

Facebook’un sürekli yenilenen algoritmasında video içeriklerin ön plana çıkartıldığı artık gizli bir sır değil. Öte yandan pek çok KOBİ’nin aldıkları domain isimlerini doğrudan Facebook sayfalarına yönlendirmesi hatta bazı internet servislerinin bunu bir hizmet olarak sunması dikkatimizden kaçmıyor.

Her şey için tek bir platform mu?

Akla şu soru geliyor; “Facebook tüm platformları kendi üzerinde birleştirecek tek bir platforma mı dönüşmek istiyor?” Şüphesiz ki bu sorunun cevabı Evet. Peki, Facebook bunu başarabilir mi? Biraz temkinli cevap vermekle birlikte bu sorunun cevabı da Evet.

Facebook’un sosyal yapısı ve popülerliği işletmelerin ve medya kanallarının her geçen gün bu mecraya daha fazla yatırım yapmasını ve stratejilerini Facebook’un gelişimine paralel belirlemesine neden oluyor. Şüphesiz ki Facebook’da bunun farkında ve tüm diğer mecraları kapsayan geleceğin tekil internet mecrası olmak için vizyonunu belirlemiş durumda.

Ancak Facebook bu tekilleşme amacında meydanın tek hakimi değil. Google en büyük rakipleri arasında yer alıyor. Ancak Google’ın her ne kadar arama alanında Facebook’a karşı büyük bir silahı olsa da henüz sosyal mecra olarak bu savaş içinde kendine güçlü bir cephe kazanamadı. Microsoft ise böyle bir savaşın parçası olmaktan geri kalmak istemeyebilir ancak yeni CEO Satya Nadella sanıyoruz ki Microsoft için biraz daha yazılım ve servislere odaklanmış bir strateji çizmek istiyor gibi görünüyor.

İşletmeler için ne anlama geliyor?

Bu sorunun işletmelerin durduğu noktaya göre cevapları farklılaşıyor. Eğer sadece belirli bir mesajı (ürünlerinizi, kendinizi tanıtmak gibi) insanlara ulaştırmak isteyen bir işletme iseniz hangi platformda olduğunuz önemli değil. Günün sonunda ihtiyaç duyduğunuz şey en düşük maliyet ile en fazla kişiye mesajınızı ulaştırabilmek.

Öte yandan eğer bir televizyon kanalı, internet sitesi ve özetle bir medya kurumu iseniz gerçekten endişelenmenizi gerektiren bir süreç yaşanıyor. Bu dijital dönüşümün şekillendiren efendilerin dünyasında gelir modellerinizi bağımsız bir şekilde nasıl oluşturacağınız, sadece bir soru işareti ile değil aynı zamanda büyük bir ünlem işareti ile sonlandırılmalı.

Exit mobile version