Site icon TechInside

Evrenin şimdiye kadarki en büyük haritası çıkarılacak!

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından geçen yıl fırlatılan Euclid Uzay Teleskobu, evrenin şimdiye kadarki en büyük haritasını çıkarmak için ilk adımını attı. Teleskop, 25 Mart – 8 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleştirdiği 260 gözlemden oluşan ve güney gökyüzünde 132 karelik bir dereceyi kapsayan gece göğüne ait mozaik görüntüsünün bir kısmını yayınladı. Bu alan, dolunayın kapladığı alanın 500 katından fazla bir bölgeyi ifade ediyor. Ancak bu devasa alan bile, Euclid’in altı yıllık görev süresi boyunca haritalayacağı alanın sadece yüzde birine denk geliyor.

Evrenin şimdiye kadarki en büyük haritası çıkarılıyor!

600 megapiksel kamerası ile donatılan teleskop, gökyüzünün üçte birinden fazlasını – 10 milyar ışık yılı uzaklığa kadar – haritalayarak, tarihin en büyük 3D kozmik haritasını oluşturmayı hedefliyor. ESA’nın yayınladığı bu yüzde birlik bölüm bile 100 milyon yıldız ve galaksi içeriyor ve bu durum gökyüzünün ne denli muazzam olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Evrenin şimdiye kadarki en büyük haritası çıkarılıyor!

208 gigapiksel büyüklüğündeki bu görüntü 36x yakınlaştırıldığında, Dünya’dan 470 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan Abell 3381 galaksi kümesinin merkezini görebiliyoruz. Yakınlaştırmayı 150 kata çıkardığımızda ise daha da detaylı bir manzarayla karşılaşıyoruz. En etkileyici görüntü ise 600x zoom seviyesinde karşımıza çıkıyor ve galaksi kümesinin spiral yapısının karmaşık detayları net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Bu seviyede gördüğümüz kısım ise 208 gigapiksel görüntünün yalnızca yüzde 0.0003’ü kadar. ESA, yayınladığı bu görsellerin, Euclid’in gelecekte sunacağı verilerin sadece bir ön gösterimi olduğunu belirtiyor. ESA, 2025’in Mart ayında, 53 kare derecelik bir bölgenin daha haritasını yayınlayacak ve daha fazla veri yayınlayana kadar, mevcut en yüksek çözünürlüklü mozaik görüntüsünü 11K x 11K boyutlarında web sitesinde erişime açtı.

Exit mobile version