Bu süre içinde Türkiye’de iş dünyasının ve ekonomik kültürün çok da hoşnut olmadığı “başarısızlık” kavramı üzerine özel bir zirve bile düzenleyen Etohum, her seferinde girişimcilerin, hayallerin ve düşüncelerin sınırlarını zorlamayı başardı; daha iyisini yapmak ve daha ileri gitmek için girişimcilere ve yatırımcılara ilham verdi.
Her yıl düzenlenen Startup İstanbul buluşmasını bölgenin en önemli internet ve girişimcilik etkinliği haline gelen Startup Turkey konferasıyla destekleyerek Türkiye’den çıkan girişimcileri dünya girişimcilik arenasına taşımayı başaran Etohum, Avrasya’dan Afrika ve Avrupa’ya kadar artan bir ivmeyle her yıl yaklaşık 50 ülkenin temsilcilerini ağırlamaya başladı. Artık gelenekselleşen San Francisco ve Londra organizasyonları ise, girişimcilerin ve yatırımcıların ufkunu genişletmeyi, “network” adı verilen o kritik iş bağlantılarını okyanus ötesine taşımayı başardı.
Etohum, kitlesel fonlamadan halk ulaşım bilgilendirme sistemlerine, mobil oyun geliştiricilerden yenilikçi online yayıncılık çözümlerine kadar pek çok farklı alanda geleceğin teknolojilerini yaratma hedefiyle yola çıkan girişimleri destekleyerek, her seferinde yelpazeyi biraz daha büyüttü. Yedi yılda “girişimciliğin 5n1k’sı”nı yazan Etohum, Türkiye’nin girişimcilik haritasını renklendirdi.
Nereden nereye?
“Yedi yıl kulağa çok uzun bir süre gibi gelmese de aslında yedi yıl öncesine göre çok şey değişti” diyen Etohum Kurucusu Burak Büyükdemir, dünden bugüne girişimcilik ekosistemini şöyle özetliyor: “Bu süreçte girişimcilik ‘bir işte dikiş tutturamayanların hayali’ olmaktan, milyon dolarlık şirketler yaratan bir iş tercihine dönüştü. Başlarda neredeyse hiç yatırımcının bulunmadığı ekosistemde, bugün birçok önemli yatırım platformu bulunuyor. O günlerde küçük toplantı odalarında yapılan girişimci buluşmaları, bugün en büyük konferans salonlarına taşınmış durumda. İlk Startup Turkey’i 40 kişiyle düzenlemiştik. Bu yıl ise Startup Turkey 2015, dünyanın dört bir yanından gelen 1.500 kişiyi buluşturdu. Elbette yolun başlarında olduğumuzu biliyoruz. Türkiye’de girişimciliğin gitmesi gereken uzun bir yol var. Ancak yedi yılda hep birlikte önemli işler başardık ve Türkiye ekonomisine önemli girişimler kazandırırken melek yatırımcılığın gelişmesi adına Bireysel Katılım Sermayesi Sistemi’nin geliştirilmesi için çok çabaladık. Bir sonraki yedinci yılımızı kutlarken de tüm ekosistemin çok daha ilerlemiş olacağından eminiz. Bu yolda bizlerle birlikte olan tüm iş ortaklarımıza, destekçilerimize ve girişimcilerimize teşekkür ederiz. Birlikte nice yıllara!”
Rakamlarla 7 yılda Etohum
Etohum 7 yılda Startup Turkey, Startup İstanbul, Girişimcilik Zirvesi, Başarısızlık Zirvesi, Master in Growth, Etohum Café gibi her yıl düzenlenen 350 toplantıya 70.000 katılımcı çekti, toplantılar sırasında online olarak 400.000 tekil kullanıcıya ulaştı. Bu sure içinde birbirinden farklı girişimcilerin ve yatırımcıların yer aldığı 1500’ü aşkın online video üreten Etohum’un web sitesi de 7 yılda 1.350.000 erişim aldı.
Etohum 2008-2015 yılları arasında 12.000 girişimci başvurusu aldı, bu başvurular arasından 1.900 girişimciyle yüz yüze görüştü. Etohum’un zorlu süreçleri sonunda seçilen 250 girişimin yarısı ise 7 yıl sonunda hala ayakta kalmayı başarırken, Etohum’un ortak olduğu 60 girişimden 20’si girişimcilik ekosisteminde önemli bir konuma ulaştı.