Techinside Google News
Techinside Google News

Etkileşimli 3D hologram bir ilk oldu!

Dünyanın ilk etkileşimli 3D hologram ekranı büyük ilgi gördü. Difüzör ekran kullanıcı etkileşimi ile dikkat çekiyor.
- Advertisement -

Iron Man 2’de Tony Stark’ın yeni bir elementi yeniden keşfettiği ve sanal 3D holografik elementleri elleriyle tuttuğu, onları hareket ettirdiği, sıkıştırdığı, kaydırdığı, çevirdiği ve fırlattığı sahneyi hatırlıyor musunuz? 2010’da oldukça havalı. Peki ya 2025’te? Aslında henüz tam olarak orada değiliz ama bu yine de oldukça yenilikçi: İspanyol mühendislerden oluşan bir ekip, fiziksel olarak etkileşime girilebilen dünyanın ilk 3 boyutlu hologramını yarattı.

Etkileşimli 3D hologram

Hologramlar genellikle süpürülmüş hacimsel ekranlar kullanılarak yapılıyor. Yani görüntüler saniyede yaklaşık üç bin kez farklı yüksekliklerde difüzör adı verilen sert bir salınımlı yüzeye yansıtılır ve özel gözlük veya kulaklıklara ihtiyaç duyulmadan üç boyutlu bir nesne görünümü elde edilir. Difüzör o kadar hızlı hareket eder ki insan gözü tarafından çoğunlukla algılanamaz. İşin püf noktası, hologramla etkileşime girmeye çalıştığınız anda bir parmağınızı kaybedebilir veya makineyi tamamen kırabilirsiniz.

Navarra Kamu Üniversitesi’nden Doktor Elodie Bouzbib ve ekibi basit bir çözüm geliştirdi: elastik difüzör şeritleri. Kulağa kolay gelse de ekip projektör ekranı malzemesinden silikona kadar birçok yineleme, malzeme ve şerit türünü test etti. “Elastik bantlar”, FlexiVol adlı sistemlerini oluşturmak için en uygun malzeme olarak seçtikleri şeydi, ancak tam olarak ne tür bir “elastik bant” olduğunu belirtmediler.

Telefonunuzun dokunmatik ekranında alışkın olduğunuz hareketleri kullanarak bir kullanıcı, elastik difüzör aracılığıyla bu holografik nesneleri etkili bir şekilde kontrol edebilir ve yönlendirebilir. Bir hologram veya diğer 3B uzayla etkileşim kurmanın standart yöntemi, günlük bir fareden ziyade Mission Control’de bulabileceğiniz bir şeye benzeyen 3B faredir. Son derece hassas, ancak pratik yapmadan özellikle hızlı değil.

Konsepti doğrulamak için ekip, 18 katılımcının 3 boyutlu bir fareyi FlexiVol ile karşılaştırdığı; bir nesneyi seçme, bir nesneyi izleme ve kullanıcının bir nesnenin içine bir nesne yerleştirmesi gereken yerleştirme olmak üzere üç kullanım testi gerçekleştirdi. Seçim testinde, kullanıcılar topu parmaklarıyla dürtmede (seçmede) 3D fareyle olduğundan önemli ölçüde daha hızlıydı. İlginç bir şekilde, izleme hemen hemen aynı hızdaydı, ancak iki yöntem arasındaki izleme rotalarını örtüştürüp karşılaştırdıklarında, FlexiVol denekleri izlemelerinde çok daha doğruydu. Tahmin edilebileceği gibi, yerleştirme testinde, FlexiVol çok daha sezgisel parmaklarınızla tutup içeri atma yaklaşımıyla ezici bir farkla kazandı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir