Site icon TechInside
Esnek güneş paneli sırt çantasına basılabiliyor

Esnek güneş paneli sırt çantasına basılabiliyor

esnek güneş paneli

Çığır açan esnek güneş panelleri o kadar incedir ki her türlü yüzeye, hatta sırt çantalarına bile basılabilir. Sadece 1 mikron kalınlığındaki bir kaplama hemen hemen her yüzeye uygulanabilir.

Oxford Üniversitesi araştırmacıları, geleneksel silikon paneller kadar verimli bir şekilde güneş enerjisi üretebilen, insan saçından yaklaşık 100 kat daha ince, esnek bir perovskit malzeme geliştirdiler. Bu sert, tek amaçlı levhaların aksine, bu malzeme arabalar, giysiler, binalar ve hatta mobil cihazlar gibi hemen hemen her yüzeyi kaplayabilir.

Yeni nesil esnek güneş paneli

Oxford Üniversitesi Fizik Bölümü’ndeki bilim insanları çığır açan bir güneş enerjisi yeniliği geliştirdiler. Herhangi bir nesneye baskı yapabilecek kadar ince olan ve aynı zamanda karşılaştırılabilir enerji çıkışını koruyan minyatür güneş panelleri geliştirdiler.

Bilim insanları öncü bir teknik kullanarak, birden fazla ışık emici katmanı tek bir güneş hücresine yerleştirebiliyor. “Çoklu kavşak” yaklaşımı, malzemenin daha geniş bir ışık spektrumu aralığını kullanmasını ve aynı miktarda güneş ışığından daha fazla güç üretmesini sağlıyor. Bu yeni malzeme, Japonya Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü tarafından halihazırda yüzde 27’nin üzerinde enerji verimliliğine sahip olarak sertifikalandırıldı. Bu, geleneksel silikon fotovoltaiklerin performansıyla eşleşiyor.

Oxford ekibinin bir üyesi olan Dr. Shuaifeng Hu: “Yığınlama veya çoklu bağlantı yaklaşımımızla sadece beş yıl boyunca deneyler yaparak güç dönüşüm verimliliğini yaklaşık yüzde 6’dan yüzde 27’nin üzerine çıkardık. Bu, tek katmanlı fotovoltaiklerin bugün elde edebileceği sınırlara yakın bir değer. Zaman içinde bu yaklaşımın fotovoltaik cihazların yüzde 45’i aşarak çok daha yüksek verimlilikler elde etmesini sağlayabileceğine inanıyoruz” dedi.

Malzemenin kalınlığı düşünüldüğünde daha da etkileyici. Bir mikronun biraz üzerinde kalınlıkta, bir silikon gofretten neredeyse 150 kat daha ince. Esnekliği, güneş enerjisinin artık geniş arazileri kaplayan katı panellere ve güneş çiftliklerine bağlı olmadığı anlamına geliyor ve bu da onlara olan bağımlılığımızı potansiyel olarak azaltıyor.

Araştırmacılar, perovskit güneş kaplamalarının her yerde olduğu bir gelecek öngörüyorlar, bu umut güneş paneli maliyetlerinin düşmesiyle destekleniyor. 2010’dan bu yana yüzde 90’lık bir fiyat düşüşünden sonra, fosil yakıtlardan neredeyse üçte bir daha ucuz. Güneş ve rüzgar enerjisi üretimi de geçen yıl rekor seviyelere ulaşarak küresel elektriğin yüzde 12’sini sağlıyor.

Exit mobile version