Eski Google CEO’su, artan veri merkezi inşaatlarının yavaşlatılması gerektiğine inanmadığını ifade etti ve “Zaten iklim hedeflerine ulaşamayacağız.” diyerek bu tesislerin inşa edilmesine devam edilmesini savundu.
Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) projeksiyonlarına göre, yapay zeka veri merkezlerinin enerji tüketimi 2024’te, 2022’ye kıyasla 10 kat daha fazla olacak. Arm CEO’su Rene Haas, yapay zeka veri merkezlerinin 2030 yılına kadar ABD enerji şebekesinin yüzde 20-25’ini tüketebileceğini öne sürdü.
McKinsey’nin tahminlerine göre, veri merkezlerinin bu on yılın sonunda yılda 35 gigawatt enerji tüketmesi bekleniyor. Bu, çevresel etkiler açısından önemli bir sorun yaratıyor. Microsoft, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını sıfıra indirme hedefini koymuş olsa da, şirketin bu emisyonları yapay zeka patlaması nedeniyle artıyor.
Washington’da bir yapay zeka zirvesinde konuşan eski Google CEO’su, yapay zekanın çevresel etkilerini hafifletmenin yolları olduğunu belirterek daha iyi bataryalar ve enerji hatlarıyla veri merkezleri inşa edilebileceğini söyledi. Ancak Schmidt, bu çabaların yeterli olmayacağını da ekledi.
Google yöneticisi, yapay zekanın “evrensel bir teknoloji” olduğunu belirterek, bu yeni teknolojinin taleplerinin devasa olduğunu ve koruma yoluyla bu hedeflere ulaşmanın mümkün olmayacağını savundu.
Schmidt, artan enerji taleplerine rağmen iklim hedeflerine ulaşmanın imkânsız olduğunu çünkü dünyanın bu konuda organize olmadığını ifade etti. Yine de yapay zekanın bu sorunları çözme potansiyeline inandığını belirtti.
Eric Schmidt, veri merkezlerinin çevre üzerindeki etkilerine rağmen, yapay zekanın gelişiminin durdurulmaması gerektiğini savunuyor.