Site icon TechInside

ESA Dünyayı savunmaya hazırlanıyor!

Asteroid Apophis 2029 yılında Dünya’nın 32.000 km yakınına gelecek, bu da onu görülmeye değer kılıyor. Asteroidin boyutu ve rotası kısa süre öncesine dek tehlike yaratabileceği için endişe konusuydu ancak bu endişe ortadan kalktı. Buna rağmen bilim insanları, Apophis’i yakından izlemenin son derece önemli olduğuna inanıyor. ESA’nın Uzay Güvenliği için Hızlı Apophis Misyonu (RAMSES) görevi, yaklaşık 375 metre genişliğinde olan ve Dünya’ya uydulardan bile daha yakın geçmesi beklenen Apophis için devrede.

“Gökbilimciler asteroidin en azından önümüzdeki 100 yıl boyunca gezegenimizle çarpışma ihtimalini ortadan kaldırdılar” diyen ESA, bu büyüklükte başka bir kayanın tipik olarak 5.000 ila 10.000 yıl daha bu kadar yaklaşmayacağını da sözlerine ekledi. Bu nedenle şimdilik üretilen çözümler temelde sadece Apophis’i gözlemlemek için bir fırsat olarak görülüyor.

Yine de bilim insanları bu tür olaylar için gelecekte asteroidlerin nasıl saptırılabileceğini öğrenmenin önemi olduğu görüşündeler. ESA’nın Uzay Güvenliği programı Salı günü görevle ilgili ilk çalışmalara yeşil ışık yaktı, bu da ESA genel müdürü Josef Aschbacher’e göre ajansın “mevcut kaynakları kullanarak görev hazırlığına başlayabileceği” anlamına geliyor.

RAMSES uzay görevinin uçmasına henüz izin verilmedi. Görevin kesinleşmesi için uzay ajansının Kasım 2025’teki Bakanlar Konseyi Toplantısı’ndan taahhüt alınması gerekiyor. Ashbacher, kararı beklerken ESA ve üye devletlerin “daha çevik olma, süreçleri kolaylaştırma ve gereksiz bürokrasiyi azaltma konusunda istekli olduklarını” söylüyor.

Görevin tam destek alması halinde, RAMSES Nisan 2028’de fırlatılacak, Şubat 2029’dan itibaren Apophis ile buluşacak ve iki ay sonra gerçekleşecek uçuşu boyunca ona eşlik edecek. Araştırmacılar bu fırsatı Dünya’nın yerçekiminin asteroit üzerindeki etkisini incelemek için kullanacaklar.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) direktörü Patrick Michel, “Tek yapmamız gereken Apophis’in toprak kaymalarını ve diğer bozulmaları tetikleyebilecek ve yüzeyin altından yeni materyalleri ortaya çıkarabilecek güçlü gelgit kuvvetleri tarafından gerilmesini ve sıkıştırılmasını izlemek” dedi.

Bir dizi bilimsel araç, asteroidin şeklini, yüzeyini, yörüngesini, dönüşünü ve yönelimini uçuştan önce ve sonra ölçmenin yanı sıra asteroid bileşimini, iç yapısını, kohezyonunu, kütlesini, yoğunluğunu ve gözenekliliğini ölçerek “izleme” işini yapacak.

ESA, bu özelliklerin ölçülmesinin gelecekteki bir nesnenin rotasından en iyi nasıl çıkarılacağına dair bazı sırları ortaya çıkaracağını ve belki de Güneş Sistemi’nin oluşumuna dair bilgiler sunacağını umuyor.

Apophis ayrıca NASA’nın OSIRIS-APEX olarak yeniden adlandırıldıktan sonra asteroide doğru yol alan OSIRIS-REx uzay aracı tarafından da ziyaret edilecek. OSIRIS-Rex’in asteroid Bennu’dan örnekler toplayıp Dünya’ya geri getirmesi amaçlanıyordu ve bunu başarıyla gerçekleştirdi.

Exit mobile version