Türk girişimciler tarafından kurulan Episome Biotech adlı startup, dünyanın en büyük altıncı atığı olan selüloz çamur atığını biyogaz ile enerjiye dönüştürüyor. Startup tarafından geliştirilen EpiCellulyse XT adlı ürün, kağıt sanayisinin atığı kağıt çamurunun güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini ve yenilebilir enerji üretimi için biyogaz üretim tesislerinde kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor. Geçtiğimiz yılın eylül ayında İstanbul Şehir Üniversitesi bünyesindeki Şehir Teknoloji Transfer Ofisi’nin hızlandırıcı programına katılan yerli startup, Diffusion Capital Partners’tan 500 bin euro yatırım aldı.
Teknoloji sahiplerinin ticarileştirme sürecini hızlandırmayı amaçlayan fon, yenilikçi ve erken aşamadaki teknolojik buluşları ve girişimcileri için hizmet veren ŞEHİR TTO, müşteri segmentini genişletmeye devam ediyor. Laboratuvar çalışmalarını küçük bir ekiple yürüten Episome, ürünün ticarileştirilebilmesi için finansman arayışına girerek Eylül 2015 itibariyle ŞEHİR TTO’nun Teknoloji Transferi Hızlandırıcı Programı’na katıldı. Program kapsamında ürün özelliklerini ve faydalarını artırarak müşteri segmentini genişleten Episome, ilk yatırım için Diffusion Capital Partners ile anlaşmaya vardı.
Episome Biotech ile kağıt çamurundan yenilenebilir enerji
Dünyanın en kirletici 6. sektörü olan kağıt sanayisini dönüştürecek biyoenzimler geliştirmek için kurulan startup, kağıt sanayisinin atığı kağıt çamurunun güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini ve yenilebilir enerji üretimi için biyogaz üretim tesislerinde kullanılabilir hale getirilmesini sağlıyor. Teknoloji odaklı girişimlere yatırımlar yapan Diffusion Capital Partners, Episome için ilk aşamada 100 bin Euro, prototipin ve üretim sistemlerinin yapılandırması sonrasında ise 400 bin euroluk bir yatırım yapacak.