Küresel enerji krizi, yenilenebilir enerjiye tarihi bir destek sağladı ve dünya, önceki yirmi yılda olduğu gibi önümüzdeki beş yılda da yenilenebilir enerji ekleme yolunda ilerliyor.
IEA’nın yeni bir raporuna göre, küresel enerji krizi yenilenebilir enerji kurulumunda keskin bir hızlanmaya neden oluyor ve toplam kapasite artışının önümüzdeki beş yıl içinde neredeyse iki katına çıkması ve elektrik üretiminde birincil kaynak olarak kömürü geride bırakması bekleniyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin getirdiği enerji güvenliğine ilişkin endişeler, ülkeleri fiyatları fırlayan ithal fosil yakıtlara daha az, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla güvenmeye sevk etti. IEA’nın sektöre ilişkin yıllık değerlendirmesinin en son baskısı olan Yenilenebilir Enerji Kaynakları 2022’ye göre, dünya çapında yenilenebilir enerji kapasitesinin 2022 ile 2027 arasında 2.400 gigawatt (GW) artacağı tahmin ediliyor. Bu, dünyanın tüm güç kapasitesine eşdeğer bir miktar.
Beklenen bu muazzam artış, sadece bir yıl önce tahmin edilen büyüme miktarından yüzde 30 daha fazla ve hükümetlerin yenilenebilir enerji kaynaklarına ne kadar hızlı bir şekilde politika ağırlığı eklediğini gösteriyor. Analize göre, önümüzdeki beş yılda küresel elektrik artışının yüzde 90’ından fazlasının, 2025’in başında dünya çapında birincil elektrik kaynağı olarak kömürü geçmesi beklenen yenilenebilir kaynaklardan gelmesi bekleniyor.
Avrupa’nın ötesinde, Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Hindistan da önümüzdeki beş yıl için yenilenebilir enerji büyümesindeki yukarı yönlü revizyona önemli katkılarda bulunuyor. Bu ülkelerin tümü, enerji krizini ele almak için başlangıçta tahmin edilenden daha hızlı bir şekilde politikaları uygulamaya koyuyor ve düzenleyici ve piyasa reformlarını uygulamaya koyuyor.