Çin’den yapılan araştırma, endüstriyel robotların işgücü üzerindeki etkisine ilişkin endişeleri haklı çıkarıyor.
Otomasyonu eleştirenler, ağırlıklı olarak mavi yakalı birçok işin yerini alacağına inanıyor. Endüstriyel robotların savunucuları, yeni işler yaratılacağını ve işgücünün uyum sağlayacağını savunuyorlar.
İşçiler ve Evler Robotlara Nasıl Uyum Sağlar adlı makale, endüstriyel robotlara maruz kalmanın işgücü piyasaları ve hanehalkı davranışları üzerindeki etkilerini analiz etti. Yazarlar, Çin’deki işlerin yaklaşık yüzde 77’sinin otomasyon riski altında olduğunu öne süren 2016 tarihli bir makaleden alıntı yapıyor.
En son makaleye göre, endüstriyel robotlara maruz kalmanın ardından istihdam yüzde 7,5 azaldı. İşgücüne katılım yüzde bir oranında azaldı.
Araştırmacılar, üretim firması Foxconn’u bir vaka çalışması olarak kullanıyor. Foxconn, 2012 ile 2016 yılları arasında 400.000’den fazla işi robotlarla değiştirdi. Şirketin işten çıkarmaları, 2020 yılına kadar yüzde 30 fabrika otomasyonu elde etme hedefinin bir parçasıydı.
Yazarlar, “Yalnızca lise veya daha az eğitime sahip işçilerin payının çok daha yüksek olması nedeniyle, çalışanların akıllı makineler ve otomasyonun getirdiği tamamlayıcılıklardan yararlanmak için gereken becerileri edinmeleri zaman alacak” ifadelerini kullandı.