Çocuk işçiler, dünya ekonomisindeki en dramatik sorunlardan biri. Tekstilden elektroniğe, otomotivden mobilyaya kadar, endüstrinin her alanındaki şirketler çocuk işçi çalıştırılması suçlamasıyla karşı karşıya kalabiliyorlar.
Ancak sorun sadece doğrudan şirketlerin üretim yaptığı fabrikalarında çocuk işçi çalıştırmamaları ile çözülemiyor. Bu büyük şirketlerin, hammadde sağladığı kaynaklarda da çocuk işçilerin çalıştırılmadığına dikkat etmeleri isteniyor çünkü fabrikalarda çocuk işçi çalışmasa bile şirketlerin yarattığı talep nedeniyle faaliyet gösteren yan işletmelerin çocuk işçiler çalıştırması, dolaylı olarak çocukların sömürülmesine kapı açıyor.
Teknoloji dünyasının üç devi, Apple, Samsung ve Sony şimdi bu suçlamayla karşı karşıya. Cihazlarını üretmek için satın aldıkları hammaddelerin çıkarıldığı kaynaklarda çocuk işçi çalıştırıldığı suçlamaları dinmiyor. İnsan hakları kuruluşları Lityum İon pillerin üretimi için gerekli olan kobalt madeninin Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden satın alındığını ve bu ülkedeki madenlerde çocukların sömürü düzeyinde, üstelik hayati tehlike içeren şartlarda çalıştırıldığını vurguluyorlar.
UNICEF’in raporlarına göre ülkede 40 bin çocuk, ölümcül tehlikeler altında ve sömürü düzeni içinde, madenlerde çalıştırılıyor. İnsan hakları kuruluşu Amnesty International’ın raporunda ise bu madenlerden çıkarılan kobaltın Apple, Samsung ve Sony’ye satıldığı açıkça vurgulanıyor.
Rapora karşı yorum yapan Apple yetkilileri ise, tedarik zincirindeki tüm şirketlerin çok sıkı kontrol edildiğini ve çocuk işçi konusunda hiç tölerans göstermediklerinin altını çiziyorlar. Samsung ve Sony de bu konuda sıfır tölerans politikasına sahip olduklarını belirtiyorlar.
Öte yandan raporda, kobaltın African Resources Watch (ARW) tarafından takip edildiği, çocukların çalıştırıldığı madenlerdeki kobaltın Congo Dongfang Mining isimli şirkete satıldığı, bu şirketin büyük bölümünün ise Çin madencilik devi Zhejiang Huayou Cobalt Ltd’e ait olduğu vurgulanıyor. Çinli madencilik şirketinin ise bu kobaltı 16 büyük müşterisine pazarladığı raporda belirtiliyor. Bunların arasında Apple, Sony ve Samsung da bulunuyor.