Site icon TechInside

En riskli deprem bölgeleri belli olacak!

Marmara deprem

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), Marmara Denizi’nin tabanına yerleştirdiği sismometreleri 10 aylık bir araştırma sürecinin ardından TÜBİTAK Marmara Gemisi ile topladı. Japon bilim insanlarının da katkıda bulunduğu bu önemli çalışmada, toplanan veriler Marmara Bölgesi’ndeki olası depremler hakkında kritik bilgiler sunacak.

KRDAE, deniz tabanında yer alan fay hatlarının sismik hareketlerini tespit etmek amacıyla, Marmara Denizi’nin 145 metre ile 1269 metre arasında değişen derinliklerine sekiz adet deniz dibi sismometresi (OBS) yerleştirdi. TÜBİTAK Marmara Gemisi aracılığıyla başarılı bir operasyonla bu sismometreler geri alındı ve veriler analiz için laboratuvarlara gönderildi.

Bölgenin Deprem Riskini Aydınlatacak

deniz dibi sismometresi (OBS)

Toplanan veriler, Marmara Denizi’nde yer alan fay hattının özellikle İzmit Körfezi segmentindeki hareketlerini analiz etmede kullanılacak. Bu analizler, bölgedeki olası depremlerin yerleri ve büyüklükleri hakkında önemli bilgiler sunmayı hedefliyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, sismik aktivitenin yüksek olduğu Marmara Bölgesi’ndeki deprem potansiyelini daha iyi anlamak için bu projeyi Japon bilim insanlarıyla birlikte sürdürüyor.

Deprem Riskini Daha İyi Anlayacağız

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Marmara Bölgesi’ndeki bu çalışmanın önemine dikkat çekti. Özel, “Türkiye nüfusunun büyük bir kısmını ilgilendiren Marmara Denizi’nden deniz dibi sismometrelerle veri almak bizim için çok büyük bir gurur. Enstitü olarak, bu verilerle deprem riskini daha iyi anlamak için çalışmalarımıza titizlikle devam edeceğiz” dedi.

Kandilli Rasathanesi’nin bu girişimi, Türkiye’nin sismik araştırmalardaki kapasitesini artırırken, Marmara Bölgesi’nin deprem riskine karşı önceden hazırlıklı olmayı amaçlıyor.

Exit mobile version