Emekli bir uzay aracı dünyaya çarpacak. RHESSI 2018 yılında emekli oldu ve bu süre zarfında alçak Dünya yörüngesinde gözlem yaptı.
Emekli bir NASA uzay aracı, Dünya atmosferine yeniden girecek. Aracın bazı parçalarının gezegenin yüzeyine çarpması bekleniyor.
Reuven Ramaty Yüksek Enerjili Güneş Spektroskopik Görüntüleyici (RHESSI) uzay aracının çoğunun atmosfere yüksek hızda girerken yanması beklenirken, 660 kiloluk (300 kilo) makinenin bazı parçalarının inişten sağ çıkması muhtemel görülüyor. NASA, yeryüzündeki insanlara zarar gelme riskinin “yaklaşık 2.467’de 1” gibi düşük olduğunu söylüyor. RHESSI’nin 19 Nisan Çarşamba günü (bugün) 21:30 ET civarında atmosfere yeniden girmesi bekleniyor, ancak tahmin artı/eksi 16 saatlik bir belirsizlikle geliyor.
RHESSI 2002’de hizmete başlamıştı
NASA ve Savunma Bakanlığı, uzay aracının hareketlerini izlemeye devam edecek ve yeni veriler mevcut olduğunda tahminlerini güncelleyecek.
RHESSI 2002’de hizmete girdi ve 2018’de emekli olana kadar alçak Dünya yörüngesinden güneş patlamaları ve koronal kütle fırlatmaları gözlemledi. Çalışmaları, bilim adamlarının bu güçlü enerji patlamalarının nasıl meydana geldiğine dair temel fizik hakkında daha fazla şey öğrenmelerini sağladı.
Uzay aracının faaliyetleri, güneş patlamalarında salınan enerjinin büyük bir bölümünü taşıyan yüksek enerjili elektronları görüntülemeyi içeriyor. RHESSI, görüntüleme spektrometresini kullanarak güneş patlamalarının gama ışını görüntülerini ve yüksek enerjili X ışını görüntülerini kaydeden ilk misyon oldu. Toplanan veriler, küçük nano parlamalardan on binlerce kat daha büyük devasa süper parlamalara kadar değişebilen, parlamaların boyutundaki dikkate değer çeşitliliği ortaya çıkardı.