Elon Musk, çılgın projeleri ve finansal hamlelerin yanı sıra özgürlükçü söylemleriyle de kendine has imajı olan biri. Fakat, Twitter’ı satın aldıktan sonraki hamleleri onu ”sansürün kralı” olarak betimleyen kimseler tarafından fazlasıyla tepki çekti.
Elon Musk, ifade özgürlüğü hakkında büyük bir oyundan bahsediyor. Milyarder kendisinden bir “ifade özgürlüğü mutlakçısı” olarak söz ediyor ve geçen yılı Twitter’ın tatsız fikirleri bastırmaya yönelik algılanan geçmişini bozma konusunda cesur sözler vererek geçirdi.
Fakat bu sözleri uygulamayışına bir örnek olarak taraflar; Musk’ın yabancı hükümetlerin muhaliflerini susturma istekliliğini öne sürüyor. Hükümetler genellikle sosyal medya şirketlerinden beğenmedikleri gönderileri veya hesapları kaldırmalarını ister.
Elon Musk, Twiter’ı almadan önce
Musk devralmadan önce Twitter, bu taleplerin yaklaşık yarısını yerine getiriyordu. Sayılar onun liderliğinde arttı; bu günlerde Elon’un Twitter’ı, hükümetin sansür talepleriyle zamanın %80’inde işbirliği yapıyor.
Yine de Musk, sadece hükümetin güçlü adamları adına sansür uygulamıyor. Baş tweeter, kendi kişisel görüşlerine dayanarak Twitter’da ne tür konuşmalara izin verilip verilmeyeceğine karar vermekten fazlasıyla mutlu görünüyor ve sevmediği insanları ve fikirleri susturmak için Twitter politikalarını değiştirme geçmişine sahip.
Geçen yıl bir röportajda Musk şunları söyledi: İfade özgürlüğü olup olmadığına dair iyi bir işaret, sevmediğiniz birinin hoşlanmadığınız bir şeyi söylemesine izin verilmesidir. Eğer durum buysa, konuşma özgürlüğümüz var. Sevmediğiniz birinin sizin sevmediğiniz bir şey söylemesi çok sinir bozucu. Bu sağlıklı, işleyen bir ifade özgürlüğü durumunun işaretidir.