Site icon TechInside
Musk, paylaştığı deepfake video ile kendi kurallarını ihlal etti!

Elon Musk, paylaştığı deepfake videosu ile kendi kurallarını ihlal etti!

Çılgın milyarder Elon Musk, Harris’i Başkan Joe Biden’ın bunamış olduğunu ve ülkeyi yönetmeyi bilmediğini söylemiş gibi gösteren bir sözde kampanya videosu paylaştı.

The New York Times’ın belirttiğine göre, video Harris’in orijinal kampanya reklamının bir yeniden yapımı olup eski Başkan Donald Trump ve yardımcısı JD Vance’in görüntüleri çıkarılarak yerine Biden’ın görüntüleri eklenmiş. Orijinal reklam Perşembe günü yayımlanmıştı.

Videoyu ilk kez yükleyen @MrReaganUSA hesabı, bunun bir “parodi” olduğunu belirtirken; Musk, herhangi bir açıklama yapmadı ve sadece “Bu harika” yazıp bir gülme emojisi ekledi. Musk’ın paylaşımı Pazar öğleden sonra itibarıyla 120 milyondan fazla kez görüntülendi.

Paylaşım, X’in “insanları yanıltabilecek veya kafa karıştırabilecek ve zarara yol açabilecek sentetik, manipüle edilmiş veya bağlam dışı medya paylaşımı” yasağına aykırı gibi görünüyor.

Demand Progress Education Fund’un Dijital Demokrasi Projesi direktörü Alex Howard, Musk’a yanıt olarak, “Bu, @X’in sentetik medya ve yanıltıcı kimliklerle ilgili politikalarının ihlalidir. Seçim yılında ihlallere izin verecek şekilde bu politikaları geriye dönük olarak değiştirecek misiniz?” dedi. X’in politikası, Musk platformu satın aldıktan birkaç ay sonra Nisan ayında yürürlüğe girmişti ve yanıltıcı medyanın “önemli ölçüde ve yanıltıcı şekilde değiştirildiğini, manipüle edildiğini veya uydurulduğunu” ve “kamu meselelerinde yaygın kafa karışıklığına yol açma olasılığının yüksek olduğunu” belirtiyor. Bu içeriklerin etiketlenmesi veya silinmesi gerekiyor.

Musk daha önce, kullanıcıları yanıltıcı bilgilerden haberdar etmek için “topluluk notları” özelliğinin kullanılması gerektiğini söylemişti. Ancak, Pazar öğleden sonra itibarıyla Musk’ın paylaşımında herhangi bir not bulunmuyordu.

The Times’a göre, topluluk notları kullanıcıları Cuma gecesi birkaç olası not önerdi. Bunlardan biri, “Bu, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in hiç söylemediği kliplerin sesini kullanarak yapay zeka tarafından oluşturulmuş bir videodur. Bu tür videolar, yapay zeka tarafından üretilen içeriği gerçeklikten ayıramayanlar için tehlikelidir.” diyordu.

Pro-demokrasi grupları, yapay zeka ve diğer teknolojiler kullanılarak videolar, sesler ve görüntüler oluşturup yanlış bilgi yaymak amacıyla oluşturulan deepfake’ler konusunda uyardılar.

Exit mobile version