Techinside Google News
Techinside Google News

Neuralink insanlı deneyler için onay aldı

Elon Musk'ın beyin implantı şirketi Neuralink, deneysel cihazının insanlar üzerinde ilk klinik denemesini gerçekleştirme izni aldığını duyurdu.
- Advertisement -

Elon Musk’ın beyin implantı şirketi Neuralink, deneysel cihazının insanlar üzerinde ilk klinik denemesini gerçekleştirme izni aldığını duyurdu. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nden (FDA) onay alması, şirket için bir dönüm noktası oluyor. Neuralink, bir robot tarafından beyine cerrahi ile yerleştirilen ve beyin aktivitesini çözümleyip bunu bilgisayarlara bağlayabilen bir cihaz geliştiriyor. Şimdiye kadar şirket, araştırmalarını yalnızca hayvanlar üzerinde gerçekleştiriyordu.

Neuralink, Twitter’da yaptığı açıklamada, “İlk insan kliniğimizi başlatmak için FDA’nın onayını aldığımızı paylaşmaktan heyecan duyuyoruz!” dedi ve bunu “teknolojimizin bir gün birçok kişiye yardımcı olmasını sağlayacak önemli bir ilk adım” olarak nitelendirdi. Musk, bu tweeti retweetleyerek ekibini tebrik etti.

Musk, daha önce de düzenleyici onayları önceden duyurmuştu. 2017’de Twitter’da, tünelleme firması The Boring Company’nin New York’tan DC’ye yer altı Hyperloop için “sözlü hükümet onayı” aldığını açıkladı. Ancak yetkililer, Musk’ın iddiasını doğrudan doğrulamadılar ve böyle bir projenin onaylanması için resmi adımların atılmadığı söylüyor.

Elon Musk'ın beyin implantı şirketi Neuralink, deneysel cihazının insanlar üzerinde ilk klinik denemesini gerçekleştirme izni aldığını duyurdu.

2016 yılında kurulan ve California, Fremont’ta faaliyet gösteren Neuralink, beyin-bilgisayar arayüzü olarak bilinen bir alanda olağanüstü kaynaklar ve yatırımcı dikkatini çekti. Bilim insanları ve mühendisler, beyin aktivitesini çözümleyen ve bunu bilgisayarlara ileten elektronik implantlar geliştiriyor. Bu teknoloji, yıllardır geliştirilmekte olan ve felçli kişilere ve amyotrofik lateral skleroz gibi sakatlayıcı hastalıkları olan kişilere fonksiyonu geri kazandırma potansiyeline sahiptir. Neuralink ve diğerleri, cihazlarının güvenli ve güvenilir olduğunu FDA’ya göstermek zorunda, ayrıca bir implantı olanlara bilişsel bir avantaj sağlayabilecek bir teknoloji tarafından ortaya çıkan etik ve güvenlik sorunlarına da karşı karşıya bulunuyor.

Bu durum, Musk’ın elektrikli otomobillerden insanları uzaya taşıyan roketlere kadar uzanan ve en sonunda generatif yapay zekayı ve sosyal medyayı kapsayan en hırslı bahislerinden birini temsil ediyor. Musk, bu yıl Microsoft ve Google’ın geniş dilli model sohbet botlarını başlatmasının ardından bu teknoloji devlerine rakip olmayı hedefleyen bir şirket olan X.AI’yi kuruyor. Öte yandan, Musk, son aylarda Twitter’a çok zaman ayırıyor, geçen yıl 44 milyar dolar karşılığında satın aldığı bu sosyal medya şirketini “özgür konuşmayı” geri getirme sözü verdi.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir