Site icon TechInside
Elektrikli araçlara küresel geçiş tehdidi büyüyor

Elektrikli araçlara küresel geçiş tehdidi büyüyor

Elektrikli araçlara küresel geçiş

Yeni InfluenceMap analizi, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinin olumsuz lobi faaliyetlerinin küresel iklim hedeflerini riske attığını ve elektrikli araçlara geçişi tehdit ettiğini ortaya koyuyor. Bu rapor, yedi kilit bölgedeki (Avustralya, AB, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Birleşik Krallık, ABD) en büyük küresel otomobil üreticilerinden on beşinin iklim politikası katılım stratejilerini analiz ediyor. Bu, ABD ve Avustralya gibi önemli iklim yasalarının yakın zamanda kabul edildiği ülkelerde dahi, sanayi baskısı nedeniyle bu politikaların kararlılığının nasıl zayıfladığını gösteriyor.

Elektrikli araçlara küresel geçiş sorunu

Tesla dışındaki on beş otomobil üreticisinin tümü, elektrikli araçları teşvik eden en az bir politikaya karşı aktif olarak savunuculuk yaptı. On beş kişiden on tanesi özellikle yüksek yoğunlukta olumsuz etkileşim gösterdi ve InfluenceMap’in metodolojisine göre final notu olarak D veya D+ aldı. Toyota bu analizde en düşük puanı alan şirket olup, ABD, Avustralya ve İngiltere de dahil olmak üzere birçok bölgede akülü elektrikli araçları teşvik eden iklim düzenlemelerine karşı muhalefeti artırıyor. Analiz edilen tüm otomobil üreticileri arasında yalnızca Tesla’nın (B puanı) bilime dayalı politikayla uyumlu olumlu iklim savunuculuğuna sahip olduğu görüldü.

Araştırma, otomobil üreticilerinin küresel ölçekte iddialı iklim kurallarını agresif bir şekilde geri itmek için endüstri birliklerini nasıl kullandıklarını vurguluyor. Örneğin, Mart 2024’te açıklanan Avustralya’nın Yeni Araç Verimliliği Standartları, Federal Otomotiv Endüstrisi Odası’nın (FCAI) yoğun savunuculuğunun ardından sulandırıldı. Nihai politikanın, başlangıçta önerilen %60’lık azalma yerine, 2029 yılına kadar emisyonlarda %50’lik bir azalmaya yol açacağı tahmin edilmektedir. ABD’de, Alliance for Automotive Innovation endüstri grubu, önerilen sera gazı emisyon standartlarını zayıflatma çağrılarını başarıyla gerçekleştirdi. Tesla dışında çalışmaya dahil edilen her otomobil üreticisi bu gruplardan en az ikisinin üyesi olmaya devam ediyor; otomobil üreticilerinin çoğu en az beş üyeye sahip.

On beş şirketten yalnızca üçünün (Tesla, Mercedes Benz ve BMW) 2030 yılına kadar Uluslararası Enerji Ajansı’nın güncellenmiş %66 elektrikli araç (pilli elektrikli (BEV), yakıt hücresi (FCEV)) şeklindeki güncellenmiş 1,5°C yolunu karşılamaya yetecek kadar elektrikli araç üreteceği tahmin ediliyor. InfluenceMap’in Şubat 2024’e ait endüstri standardı veriler üzerinde yaptığı bağımsız analize göre plug-in hibrit (PHEV) satışları. Bu rapor için analiz edilen mevcut sektör tahminleri, otomobil üreticisi üretiminin 2030’da yalnızca yüzde 53 elektrikli araçlara ulaşacağını gösteriyor. Taşımacılık, üçüncü en büyük üretimdir. Küresel ölçekte sera gazı emisyonlarının (GHG) kaynağı ve karayolu taşımacılığı, diğer pek çok endüstrinin hızına yakın bir oranda karbondan arınma konusunda başarısız oluyor.

InfluenceMap’in raporu aynı zamanda Japon otomobil üreticilerinin elektrikli araç geçişine en az hazırlıklı olduklarını ve buna karşı en sert şekilde mücadele ettiklerini ortaya koyuyor. İklim politikası katılımına göre en düşük puan alan üç otomobil üreticisinin tamamı Japon (Toyota, Suzuki ve Mazda) olup, küresel savunuculuk stratejileri, hibritler de dahil olmak üzere içten yanmalı yakıtla çalışan araçlar için daha uzun vadeli bir rol üstlenmeye yönelik politikaları teşvik etmektedir. 2030 yılında elektrikli araç üretimi tahmini en düşük olan dört şirketin tamamı da Japonya’dandı: yüzde 10 ile Suzuki, yüzde 24 ile Honda, yüzde 29 ile Toyota ve yüzde 30 ile Mazda.

Exit mobile version