Techinside Google News
Techinside Google News

Elektrikli araç patlaması bitiyor mu?

Avrupa'da ve ABD'deki elektrikli araç satışları yavaşlamaya başladı. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği (ACEA) verilerine göre, Temmuz ayında elektrikli araçlar, AB'deki pazarın yüzde 12'sini oluşturdu.
- Advertisement -

Ancak elektrikli araç pazar payına yönelik bu oran, bir önceki yılın aynı döneminde yüzde 13,5’ti. Almanya gibi ülkelerdeki yüzde 36,8’lik düşüş, diğer ülkelerdeki artışları gölgede bıraktı.

Birleşik Krallık’ta ise elektrikli araç kayıtları yıllık bazda yüzde 10,5 artış gösterdi. Ancak plug-in hibrit elektrikli araçlar yüzde 28,2, hibrit elektrikli araçlar ise yüzde 17,1 oranında daha yüksek artış yaşadı. Yine de, Birleşik Krallık’ta benzinli araçlar yüzde 54,7 ile pazarın yarısından fazlasını elinde tutmaya devam ediyor.

Birleşik Krallık’ta üretilen EV sayısında da düşüş yaşandı. Temmuz ayında üretim, bir önceki yıla göre yüzde 18,6 oranında azaldı. Bununla birlikte, EV’lerın toplam üretimdeki payı yüzde 37,5 olarak gerçekleşti. Bu oran, geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 39,5’e göre sadece küçük bir düşüşü işaret ediyor.

OC&C Strateji Danışmanları’ndan Nicholas Farhi, bu düşüşü menzil endişeleri, şarj noktalarına erişim zorlukları ve yüksek maliyet gibi faktörlere bağladı.

Farhi’ye göre, tüketicilerin EV alma eğilimi düşüyor; bu oran yüzde 28’den yüzde 20’ye geriledi. Ancak mevcut EV kullanıcıları, araçlarından oldukça memnun. Yüzde 80’i elektrikli araçları tavsiye ediyor, ancak en büyük şikayetleri, ev dışında şarj etmenin zorluğu ve şarj noktalarının yetersizliği.

Kanada Çin'den gelen elektrikli araçlara

ABD’de de EV satışları beklenenin altında kaldı, ancak J.D. Power’a göre 2030 yılına kadar pazarın yüzde 36’sını, 2035 yılına kadar ise yüzde 50’sini EV’lerin oluşturması bekleniyor.

Avrupa ve ABD’deki mevcut veriler, elektrikli araç almayı planlayanların çoğunun zaten kararlarını verdiğini, diğer müşterilerin ise bu geçişi ertelemeye devam ettiğini gösteriyor.

Bu durum, EV’lerin yaygınlaşması için gerekli altyapı ve maliyet engellerinin hala önemli bir sorun olduğunu gösteriyor. Geliştirilecek yeni politikalar ve teknolojiler, bu sürecin hızlanmasında kritik bir rol oynayabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ
00:10:17

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir