Google geçtiğimiz Mayıs ayında Allo adını verdiği bir mesajlaşma uygulamasını duyurmuştu. Allo, neredeyse tamamen Whatsapp gibi çalışıyor. Kullanıcılar birbirlerine mesaj gönderebiliyor, grup kurabiliyor, dosya, lokasyon, video, fotoğraf paylaşabiliyor. Google Allo’nun kendini farklılaştırdığı nokta ise, mesajlaşma uygulamasının içine aynı zamanda bir yapay zekalı akıllı asistan koymuş olması. Bu yapay zeka, konuşmaları takip ederek, örneğin bir buluşma ayarlanmaya çalışılıyorsa mekan tavsiyelerinde bulunuyor. Önemli bir toplantı organize ediliyorsa bunu takvime kaydediyor. Arkadaşlarla buluşmadan önce o lokasyonuna hava durumu tahminini bulup gösteriyor.
Google, Allo uygulamasını geçtiğimiz günlerde tüm kullanıcılara açtı. Uygulama ortaya çıkmadan önce Google, uçtan uca şifreleme, mesajları cihaza ilettikten sonra sunuculardan silme, kimlik saklama gibi özellikler olacağını duyurmuştu. Ancak kullanıcılara sunulan uygulamada bu özellikler yok, en azından varsayılan olarak.
Allo uygulama ayarlarında yukarıda saydığımız tüm bu özellikle kapalı olarak geliyor. Yani mesajlar şifrelenmiyor, sunuculardan silinmiyor, kullanıcı kimliği herkes tarafından görülebiliyor. Bu durumu kamu oyuna duyuran isim ise, daha önce NSA skandalından tanıdığımız Edward Snowden oldu.
Allo’nun uygulama ayarlarından tüm bu özellikle aktif hale getirilebiliyor ancak Google’ın takındığı bu şüpheli durum sebebiyle bu ayarların gerçekten bir işe yarayıp yaramadıkları meçhul. Google yaptığı açıklamada, mahremiyet ayarlarının kapalı olarak gelmesinin sebebini, “yapay zekalı akıllı asistan özelliğini daha da geliştirmek” olarak açıklıyor.
Öğrenebilen yapay zekalı sistemler çok miktarda veri analizine ihtiyaç duyuyorlar ve ellerinin altında ne kadar çok veri varsa o kadar hızlı ve doğru öğreniyorlar. Google, kullanıcıların mesajlarını şifrelemeden sunucularında kalıcı olarak tutarak, yapay zekalı asistanın öğrenme sürecini hızlandırmak ve iyileştirmek istemiş. Ancak arkadaşlar ile kahve içmeye gidilecek yerin hava durumunu öğrenmek için bütün kullanıcı mahremiyetinden vazgeçmek pek akıl karı değil.
Mesajlar ve içerikleri şifrelenmediği için, aynı zamanda devlet ve istihbarat birimlerine de açık hale geliyor. NSA çalışanı olduğu için bu işlerdeki tecrübesi tartışılmaz olan Snowden, tam da bu noktaya parmak basıyor. Snowden’e göre kullanıcıların yazacaklarını önceden tahmin eden, öğrenen bir yapay zekalı sistem ile Google’ın kişisel veri toplayabilmesi de mümkün. Bu verilerin ise başka şirketlere ve devlet kurumlarına satılmamasının veya verilmemesinin ise hiçbir garantisi yok. Edward Snowden’e göre Allo’nun bu kötü huylarından kurtulmanın yegane çözümü ise uygulamayı hemen silip bir daha kullanmamak.