Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen Elektronik Tebligat Tanıtım Programı Ankara’da gerçekleşti.
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT AŞ) tarafından üretilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nin (UETS) bütün yönleriyle konuşulduğu programa, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan ve PTT AŞ Genel Müdürü Hakan Gülten katıldı.
UETS’nin günlerce süren tebligat işlemlerini e-tebligat uygulamasıyla saniyeler içerisinde ilgilisine ulaştırdığını, böylece adalet sisteminin daha kaliteli ve hızlı bir şekilde işlemesine imkân sağladığını ifade eden Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, “Tebligatı hukuki dinlenilme ve adil yargılanma hakkının en önemli unsurlarından biri olarak görüyoruz. Hemen hemen bütün hukuki işlemler ancak tebligatla sonuç doğurabilir. Dolayısıyla yargılamanın sağlıklı sürdürülebilmesi, iddia ve savunmayla ilgili delillerin eksiksiz toplanabilmesi, itirazların yapılabilmesi için önce usulüne uygun bir tebligatın yapılması şarttır. İyi işleyen bir yargı sistemi için iyi işleyen bir tebligat sistemi şarttır” dedi.
UETS sayesinde 8 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı
UETS’nin dijital dönüşüm stratejilerinin en önemli aşamalarından birini oluşturduğunu kaydeden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan, “2019 yılında sistem üzerinden 19 milyon tebligat ilgililere ulaştırıldı. Böylece 8 bin ağaç kesilmekten kurtarıldı. Kurtarılan ağaç sayıları gelecek dönemlerde 100 binleri bulacak. Geçen yıl sistem üzerinden yapılan gönderimler nedeniyle sağlanan tasarruf miktarı 200 milyon Türk Lirası’dır” dedi.
Tüm hizmet alanlarımızda dijital dönüşüm öngören bir stratejiyi kararlılıkla uyguluyoruz
Toplantıda görüşlerini açıklayan PTT AŞ Genel Müdürü Hakan Gülten, “PTT AŞ tarafından üretilen, işletilen ve korunan UETS sayesinde, tebligatlar hem hızlı hem de güvenli bir şekilde alıcısına ulaşıyor.” dedi. PTT’nin tüm hizmet alanlarında dijital dönüşüm öngören bir stratejiyi kararlılıkla uyguladığını dile getiren Gülten, “Bu nedenle devletimiz, tebligat sistemi gibi çok önemli bir hizmet alanını dijitalleştirirken PTT’ye de önemli bir sorumluluk yükledi ve zorunlu elektronik tebligat sistemine geçişte PTT’yi ana paydaşlardan biri olarak görevlendirdi” ifadelerini kullandı.
6 ay gibi kısa bir zamanda UETS’yi geliştirerek hizmete sunduklarını söyleyen Gülten şöyle devam etti: “Bakanlığımızın e-devlet uygulamaları çerçevesinde, bir hizmet alanının daha başarılı şekilde dijitalleşmesine katkı sağladık. UETS’yi dijital dönüşüm stratejimizin önemli aşamalarından biri olarak gördük ve diğer e-devlet uygulamalarımızla hızlı bir şekilde entegre ettik. Devletimizin bize yüklediği sorumluluğun altından 180 yıllık tecrübemiz ve Bakanlığımızın verdiği destekle başarılı şekilde kalktık ve Adalet Bakanlığımızın yönetmeliğine uygun, gerekli bütün teknik detaylara hâkim bir sistemi kullanıma açtık”
Tebligatlara 30 Yıl Ulaşma İmkânı
UETS’nin kullanıcılarına, ihtilaflarda yardımcı olacak ve hak mahrumiyetlerini önleyecek bir arşiv hizmeti de sunduğunu vurgulayan Gülten, “UETS üzerinden gönderilen tebligatlara ait deliller 30 yıl boyunca saklanıyor ve mahkemelerde resmi delil olarak kabul ediliyor. Elektronik tebligatlarının UETS’de saklanmasını isteyen müşteriler ek arşiv alanı satın alarak gönderilerini saklama imkânı bulabiliyor. Kullanıcı hesaplarının ücretsiz olarak verildiği uygulamada, kullanıcılara 100 MB alan da ücretsiz olarak sağlanıyor ve kapasite sınırı olmaksızın kullanıcılar geriye dönük 6 aya kadar olan elektronik tebligat gönderilerine erişebiliyor” ifadelerini kullanarak sözlerini bitirdi.