Türkiye’de elektronik para ve yeni ödeme sistemlerini kullanan firma ya da tüketicilerinin güvenliğini kontrol altına almak amacıyla, Haziran 2015’ten bu yana Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BBDK) tarafından “lisanslama” yöntemi kullanılıyor. Kanunla çerçevesi çizilen e-para lisansına yönelik sektörde hizmet vermeyi planlayan firmaların, sermaye yapısı, teknolojik altyapısı ve şeffaflığıyla ilgili hazırlıklarını tamamlaması gerekiyor.
“GLOBAL BİR OYUNCU OLACAĞIZ”
Kullanıcıların sanal ortamda, güvenli ve basit bir ödeme aracı olarak kullanabilecekleri e-para, özellikle yaygınlaşan e-ticaret ile daha da önem kazanmaya başladı. Hem nakit hem de kredi ve banka kartının avantajlarını beraberinde taşıyan e-para konusunda bugün Türkiye’de lisanslı hizmet veren şirket sayısı ise oldukça sınırlı.
Bu nedenle aldıkları lisansın sektördeki hizmetlerin genişletilmesinde önemli rol oynayacağını vurgulayan Birleşik Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İlker Sözdinler, e-para lisansıyla beraber şirketin bankacılık faaliyetleri arasında bulunan elektronik para, anlık veya düzenli para transferi, mobil ödeme, ödeme ön ödemeli kart basımı, ödeme aracının ihracı ve kabulü ile fatura tahsilatlarına aracılık etme hizmetlerinde yetkilendirilmiş olduğunu söylüyor. Sözdinler bu lisansla beraber hedeflerini ise şu şekilde özetliyor:
“Bugün mevcutta 250 bin müşterimize hizmet veriyoruz. Elektronik para lisansıyla ödeme hizmetlerinde sahip olduğumuz yenilikçi yapımız ve teknolojik altyapımızın da katkısıyla sektöre liderliğimizi sürdürerek, başarılı projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Öncelikle Türkiye’deki faaliyet alanımızı genişletmeyi hedefliyoruz; ardından Avrupa’da da lisans başvurusu gerçekleştirerek ödeme hizmetlerinde global bir oyuncu olacağız.”