İngiliz Finans, vergi yazılımları ve raporlama çözümleri firması Sovos, 20 yaşındaki Foriba’yı bünyesine kattı
Finans, vergi yazılımları ve raporlama çözümleri firması Sovos, regülasyon teknolojileri alanında Türkiye’nin önde gelen e-dönüşüm şirketlerinden Foriba’yı satın aldı. Daha önce Invoiceware, Paperless ve TrustWeaver gibi lider firmaları bünyesine katan Sovos, Foriba’yı da satın alarak dijital bir dünya için geliştirdiği global vergi çözümünü güçlendirmeyi amaçlıyor. Sovos, Latin Amerika, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’dan sonra şimdi de Türkiye’deki uzman ekipleri ile vergi uyumluluğu konusunda karşılaşılan sorunları global açıdan ele alacak. Sovos’un satın alma için Foriba’ya ödediği miktar açıklanmadı. Bununla birlikte, Sovos’un Foriba’nın tamamını satın aldığını öğrendik. Bu arada, Foriba’nın 1999 yılında FIT Solutions adıyla kurulduğunu ve Şubat 2018’de Foriba olarak adını değiştirdiğini not edelim.
Birleşmeyle gelen liderlik
Birleşmeye ilişkin bir açıklama yapan Sovos CEO’su Andy Hovancik, “2025 yılı itibariyle, sanayileşmiş ve gelişmekte olan ekonomilerdeki şirketlere ait faturaların yüzde 75’inden fazlasının e-Faturaya geçmesi bekleniyor. Sovos’un diğer yatırımlardan sonra Foriba’yı satın alması, B2B ve B2C geçişindeki müşterilerimizi korumamıza yardımcı olacak” dedi.
Uçtan uca çözüm sunuyor
Birleşmeye ilişkin değerlendirme yapan Foriba CEO’su ve Kurucu Ortağı Koray Gültekin Bahar ise, “Sovos, 60’tan fazla ülkede e-Fatura uyumluluğu konusunda uçtan uca çözüm sağlamak adına girişimcileri ve uzman yetenekleri bir araya getirmiş oldu. Hem Foriba hem de Sovos bünyesinde, ürün kalitesi, müşteri deneyimi ve rekabetçi farklılaşmaya odaklanmış ekipler bulunuyor” şeklinde konuştu.
25 farklı ürün ve servis ile 10’dan fazla ülkede regülasyon teknolojileri geliştiren Foriba, 450’den fazla uluslararası şirkete hizmet veriyor. Foriba çözümleri e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-İrsaliye gibi ürünleri kapsıyor. Ayda 30 milyondan fazla üreten Foriba’nın yatırımcıları arasında Revo Capital, Endeavor Catalyst and IFC yer alıyor. Foriba’nın bugüne iki tur yatırım aldı. Bu yatırımların ilki 4 milyon dolarla Eylül 2014’t Revo Capital’den gelmişti. İkinci tur yatırım ise 5 milyon dolar tutarındaydı ve Şubat 2018’de Revo Capital (1,5 milyon dolar), IFC (3 milyon dolar) ve Endeavor Catalyst (500 bin dolar) bu yatırımı gerçekleştirdi. Foriba’nın Şubat 2018’de açıkladığı verilere göre, şirket 5 binden fazla şirkete hizmet veriyor ve Türkiye’deki e-faturaların yüzde 60’ını üretiyor.