Dijital dönüşümde yeni dönem başlıyor ve e-defter için ciro sınırı düşürülüyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı e-Belge ve e-Defter zorunluluğu için öngörülen ciro sınırlarının 10 milyon TL’den 5 milyon TL’ye düşürüldüğünü açıkladı. Gelir İdaresi Başkanlığınca bütün tarafların tek kaynaktan bilgilenmelerinin sağlanması ve elektronik belge uygulamalarında bütünlüğün gerçekleştirilmesi amacıyla hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.
Geçtiğimiz hafta yayımlanan tebliğe göre, e-Belge ve e-Defter uygulamalarına zorunlu olarak dâhil olacak mükellef gruplarının kapsamı genişletildi. e-Gider Pusulası, e-Dekont, e-Döviz Alım-Satım Belgesi, e-Sigorta Poliçesi ve e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi oluşturuldu.
E-arşiv zorunlu hale getirildi
e-Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu bulunan vergi mükellefleri, aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda kalacak ve mücbir sebepler dışında bütün faturalarını elektronik ortamda düzenleyecek.
e-Ticaret yapan internet satış platformları, internet ortamında ilan yayımlayanlar ve internet reklam aracıları e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçecek.
e-Arşiv Fatura uygulamasına dâhil olmamakla birlikte, vergiler dâhil toplam tutarı vergi mükelleflerine yapılan satışlarda 5 bin TL’yi, vergi mükellefi olmayanlara yapılan satışlarda ise 30 bin TL’yi aşması durumunda faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ücretsiz olarak mükelleflere açtığı portal aracılığıyla düzenlenecek.
Serbest meslek erbapları için son tarih Haziran 2020
Bütün serbest meslek erbapları Haziran 2020’den başlayarak serbest meslek makbuzlarını e-Serbest Meslek Makbuzu olarak düzenleyecek. Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyve ticaretini yapan tüccar ve komisyoncular da 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-İrsaliye, e-Müstahsil Makbuzu uygulamaları ile e-Defter uygulamalarına geçecek.