Nisan 2019’da yapılan güncellemelerle birlikte çok sayıda şirket için yeni bir dönem başlıyor. Türkiye’nin mali disiplinini değiştirecek olan e-dönüşüm süreci Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yönetiyor. GİB tarafından Nisan 2019 ve Haziran 2019’da yapılan güncellemelerle şirketlere e-Fatura, e-Defter, e-Arşiv, e-İrsaliye ve e-SMM gibi e-belgeler için çeşitli zorunluluklar sunulacak. E-belge zorunluluğu ile yeni bir dönem başlıyor.
E-belge zorunluluğu başlıyor
Taslak tebliğ kapsamında 1 Eylül 2019 tarihinden sonra e-Fatura ve e-Defter mükellefi olan 66 bin işletmeye e-Arşiv zorunluluğu getiriliyor. 1 Ocak 2020’den itibaren ise e-Fatura mükellefiyeti için gerekli 10 milyon TL ciro şartı 5 milyon TL’ye indirilmesiyle birlikte 50 bin yeni işletme zorunluluk kapsamına giriyor.
Aynı tarihlerde enerji, maden, alkol ve tütün gibi sektörler için de e-irsaliye dönemi başlıyor. Ayrıca, bugün için akıllı cihazlar üzerinden mpos uygulaması kullanan işletmeler de bu uygulamalardan gerçekleştirdikleri işlemler için e-Belge üretmek zorunda.
eLogo da bu dijital dönüşümde şirketlere uçtan uca hizmet veriyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan eLogo Genel Müdürü Başak Kural, işletmelerin yeni dönem için hazırlıklara başlaması gerektiğinin altını çizdi. Kural “Oluşturduğumuz özel ekiple e-Fatura mükellefi olacak müşterilerimizin ekranlarına uzaktan bağlantı tüm süreci yönetiyoruz. Alanında uzman ekibimiz, geçiş süreciyle ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırıyor” diye konuştu.
Kural ülkemizde halihazırda 40 bin e-Arşiv, 85 bin e-Defter, 4 bin e-SMM mükellefi bulunduğuna dikkat çekti. Ancak yeni tebliğin uygulamaya girmesiyle birlikte 105 civarında olan e-Fatura mükellefi bu yıl içinde 150 binin üzerine çıkacak. Aynı zamanda mpos uygulamaları özelinde e-belge üretmek üzere pazara girecek yeni mükellef kitlesini de düşündüğümüzde bu sayının daha da yukarı çıkacağını söyleyebiliriz.
Kural’ın açıklamasına göre firmalar e-Faturaya geçerek matbu fatura bastırma, yazdırma, imzalama, kaşeleme, kargolama, arşivleme ve bunların operasyonel yüklerinden kurtulmuş oluyor. Bu da fatura başına 4,5-5 TL’lik bir maliyetin kuruşlar seviyesine inmesi anlamına geliyor.
Yeni tebliğ ile neler değişiyor?
Nisan 2019’da güncellenerek yeniden yayımlanan taslak tebliğ ile beraber tüm e-Fatura ve e-Defter mükelleflerine 1 Eylül 2019’dan itibaren e-Arşiv zorunluluğu geliyor.
e-Fatura mükellefiyeti için gerekli 10 milyon TL ciro şartı 1 Ocak 2020 itibarıyla 5 milyon TL’ye indiriliyor.
e-Fatura mükellefi olan ve cirosu 25 milyon TL olan firmalar ile enerji, maden, alkol ve tütün gibi belirli sektörlere 1 Ocak 2020’den itibaren e-İrsaliye zorunluluğu geliyor.
e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) 1 Ocak 2020’den itibaren zorunlu hale geliyor.
1 Ocak 2020 itibarıyla e-Defterlerin, e-Faturada olduğu gibi özel entegratör tarafından imzalanması mümkün hale geliyor.
Taslak tebliğde ayrıca e-Gider Pusulası ve e-Sigorta Poliçesi tanımları yapıldı. Bu da GİB’in dijitalleşme kapsamını genişletmeye devam edeceğine işaret ediyor.
Aynı zamanda Haziran ayında resmi gazetede yayımlanan Güvenli Mobil Ödeme e-Belge Yönetimi Tebliği kapsamında Finans kuruluşlarının akıllı mobil cihazlar üzerinde çalışan mpos uygulamalarını kullanan işletmelerin, bu uygulamalar üzerinden gerçekleştirdikleri işlemler için e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-SMM gibi e-belge’leri 1 Eylül 2019 itibarıyla üretmesi zorunlu hale geliyor.