Günlük yaşamda elektrikli ve elektronik eşyalarla yan yana olduğumuzu kaydeden İTÜ Öğretim Üyesi, SÜT-D Başkan Yardımcısı ve İstanbul EEWS Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, ömrünü tamamlayarak “e-atık” kapsamına giren ürünlerin geri dönüşümünün sağlanması gerektiğini ifade etti.
Atık hiyerarşisine uygun yapılan atık bertarafının giderek gelişen bir teknoloji olduğunu ve Türkiye’de de henüz az sayıda tesiste geri dönüşüm yapılmasına karşın artan bir yatırım ilgisi bulunduğunu bildiren Karaosmanoğlu, “Her atık sınıfına özel uygun atık yönetimini gerçekleştirmek, tüm dünyamız için büyük bir sorumluluk. Türkiye’nin de nüfusu hızla artıyor, endüstrisi gelişiyor. E-atık bilincini her yönü ile ülkemizde duyurarak toplumda ve üreticilerde farkındalık yaratmak için SÜT-D ve ENVER olarak e-atık zirvesini hayata geçirmeye karar verdik” dedi.
Farkındalığı arttırmanın yanında Türkiye’de bir ilk olarak e-atık konusunda uğraş verenleri de desteklemek için “Elektrikli ve Elektronik Atık Kahramanları Ödülü” projesini başlattıklarını vurgulayan Karaosmanoğlu, e-atık yönetimini başarıyla yapanlar ve konuyla ilgili uğraş verenlere zirvenin ilk günü ödüllerinin takdim edileceğini bildirdi.
Karaosmanoğlu; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından desteklenen, Marmara Belediyeler Birliği’nin Ulusal İş Ortağı olarak katıldığı zirveye çok sayıda ulusal ve uluslararası firmanın destek verdiğini bildirerek, şunları söyledi:
“İstanbul EEWS’de öncelikli hedefimiz elektrikli ve elektronik atık konusunu her yönüyle konuşmak, toplumda ve üreticilerde farkındalık yaratmak. Firmalar için güncel kalmak ve endüstrideki yenilikleri öğrenmek, pazarı keşfetmek, yeni teknolojileri görmek ve yeni iş ortakları bulmak için zirve önemli bir fırsat olacak. Sektörün tüm ilgililerini İTÜ, İTÜ Arı Teknokent ve İTÜNOVA TTO ev sahipliğinde Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceğimiz zirveye davet ediyoruz.”