Avrupa ve tüm dünyada e-atık sorunu katlanarak büyümeye devam ediyor. Dünya çapında e-atık miktarı 57.4 milyon tona ulaşmak üzere.
E-atık sorunu katlanarak büyüyor
Arızalı ev elektroniğinden eski akıllı telefonlara, bu yıl dünya çapında üretilen toplam e-atık miktarının 57.4 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu, dünyadaki en büyük yapay yapı olan Çin Seddi’nin bile ağırlığından daha fazla olacağı anlamına geliyor.
Bu atık elektronik ve elektrikli ekipman (WEEE) dağı daha da büyüyecek. Uluslararası örgüt WEEE Forum tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, e-atık her yıl yüzde 4’e kadar artarak 2030 yılına kadar 74 milyon tona ulaşma yolunda ilerliyor.
Küresel e-atık üretiminin patlamasının ana nedenlerinden biri, WEEE Forumunun yıllık %3 oranında arttığını söylediği yüksek elektronik tüketim oranlarıdır. Bu, özellikle akıllı telefon endüstrisine bakıldığında fark edilir durumda. Ortalama olarak, tüketiciler mobil cihazlarını her üç yılda bir değiştiriyor.
çok az tüketici değiştirdikleri cihazlarla ne yapacaklarını biliyor ve çoğu zaman bir çekmecenin arkasında uyuyorlar ya da doğrudan çöp sahasına gidiyorlar. Tahminler, Avrupa’daki ortalama hane halkının artık kullanılmayan veya bozuk olan 11 eşyaya ev sahipliği yaptığını gösteriyor. Her vatandaş beş kilograma kadar kullanılmamış elektrikli ve elektronik ürüne sahip.