Site icon TechInside

Düşük kodlu ve kodsuz geliştirme platformları yazılım dünyasını nasıl değiştiriyor?

Düşük kodlu ve kodsuz geliştirme

Teknoloji dünyası, kod yazmayanların dijital ürünler oluşturmasına yardımcı olan “görsel” araçlar aracılığıyla yazılım geliştirmeye odaklanıyor. Geçtiğimiz yıllarda, bu Microsoft’un Visual Basic for Applications (VBA) veya Dreamweaver gibi gelişmeler gündem oldu. Son zamanlarda, yazılım geliştirme sürecine erişimi genişletmek için kodsuz ve düşük kodlu girişimler parlıyor.

Düşük kodlu ve kodsuz geliştirme platformlarının avantajları

Danimarkalı girişim Toddle’ın görsel geliştirme ringine şapkasını atmasının arka planı bu. JavaScript çerçevelerine tam özellikli bir alternatif tasarlıyor. Gerçek zamanlı işbirliği, sürüm kontrolü ve barındırma ile dolu kodsuz bir platform başlattı. Şirket, nihayetinde “yazılım oluşturma şeklimizi değiştirmek” istediğini söylüyor.

Bubble, Flutterflow, Builder, Softr, Framer, Webflow ve sayısız başka girişim, kodsuz çalışmayı tercih ediyor. Platformunun nasıl görünmesi gerektiğine dair çeşitli yorumları için yüklü miktarda para topladı. Genellikle milyar dolarlık değerlemelerle çalışıyor. Bunların hepsi aynı pazarlara yönelik olmasa da benzer ideallerle var. Bir şirketteki herkes, kodlama becerileri ne olursa olsun yazılım geliştirmeye yatkın olmalı.

2022’de kurulan Toddle, CEO Andreas Moller ve CDO Kasper Svenning’in eseri. Kurucu ortaklar, tasarımcılara görsel düzenleme arayüzü aracılığıyla canlı bir kod tabanına doğrudan erişim sağlayan ve temeldeki kod çerçevesine hemen yansıyan UI (kullanıcı arayüzü) ve UX (kullanıcı deneyimi) değişiklikleri yapmalarını sağlayan bir platform geliştirdi.

Kurucular, Toddle’ı React gibi dillerin gücünü görsel biçimde kopyalayan bir araç gibi sunuyor. Moller, tasarım ve geliştirici ekiplerinin Toddle’ı tam özellikli SaaS uygulamaları için kullanmasını öngörüyor. Tıpkı bir geliştiricinin dijital ürünleri için Figma’yı, pazarlama web siteleri oluşturmak için Webflow’u geliştirmesi gibi. Ayrıca prototipleme için Glide da buna örnek verilebiliriz.

Buradaki fikir,tasarımcıların farklı ortamlar arasında geçiş yapmak zorunda kalmadan aynı “dilde” aynı sayfadan çalışabilmeleri. Toddle’da oluşturulan her bileşen paketler olarak saklanabiliyor. Ayrıca projeler arasında yeniden kullanılabiliyor. Böylelikle sürüm kontrolü, geliştiricilerin ihtiyaç duyduklarında bileşenler veya uygulamaların eski sürümleri el altında kalıyor.

Exit mobile version