Site icon TechInside

Duolingo müzik işine mi giriyor?

Pittsburgh merkezli teknoloji firması Duolingo’nun yayınladığı yeni bir iş ilanında “hem teorik hem de uygulamalı öğrenme alanında deneyim sahibi müzik uzmanı” arandığı bilgisi bulunuyor. Dil öğrenme uygulamasıyla 500 milyondan fazla kullanıcısı olan şirketin müzik uygulaması geliştirmeye başladığı tahmin ediliyor. Özellikle pandemi sırasında büyüyen şirketin geliri 2022’de kayda değer bir artış göstererek 369 milyon dolara ulaştı.

Şirket ayrıca, serbest müzik bestesi ve müfredat danışmanı bulmak için de iş ilanı yayınladı. Sadece bu ilanlara bakarak firmanın nasıl bir uygulama geliştireceğini anlamak mümkün değil. Müzik öğretme veya beste yapma amacıyla bir uygulama olabileceği gibi, ileri seviyede müzik bilenlerin kullanacağı bir iş üzerinde çalışıyor olabilir.

Duolingo karakterleri

Duolingo aslında Guatemala kökenli!

2009’da Pittsburgh’da ortaya çıkan firmanın kurucuları Carnegie Mellon Üniversitesi profesörü Luis von Ahn ile İsviçre kökenli doktora sonrası araştırmacısı Severin Hacker.

Profesör Luis von Ahn, internette form doldururken bot saldırılarından korunmak için “robot olmadığınızı kanıtlayın” açıklamasıyla gelen CAPTCHA sistemini üreten reCAPTCHA’nın kurucularından biri. 2007’de kurulan reCAPTCHA’yı 2009’da Google satın aldı. reCAPTCHA’nın kurucuları kenara çekilmiş olsa da Google bu sistemi halen kullanmaya devam ediyor. Şu anda günde 100 milyon CAPTCHA görseli üretildiği tahmin ediliyor.

Duolingo ise Profesör Von Ahn’ın kendi ülkesi Guatemala’da gözlemlediği negatif bir durum yüzünden ortaya çıkmış bir fikir. Bu ülkede İngilizce eğitiminin ne kadar pahalı olduğunu bilen profesör, sıradan insanlara dil öğretecek eğlenceli bir uygulama yapmaya karar verince ortaya 500 milyon üyeli bu uygulama çıktı.

Startup olarak doğdu

Projeye başlarken araştırma fonu alabilmek için STK olma seçeneği masadaydı ama reCAPTCHA  sayesinde piyasa deneyimi kazanan Profesör Luis von Ahn, Duolingo’yu şirket statüsüyle startup olarak kurmayı tercih etti. 2011’de A serisinde 3,3 milyon dolar yatırım alan bu girişim, daha açılmadan bekleme listesine kaydolan 300 bin üyeye ulaştı. Haziran 2012’de uygulama açıldığında 500 bin üyesi vardı.

Eylül 2012’de B serisinden gelen yatırım 15 milyon dolardı. Önce iOS ardından Android uygulamaları 2012 sonu ile 2013 başında açıldı. Temmuz 2013’te uygulamanın abone sayısı 5 milyona ulaşmıştı ve Google Play Store’da bedava eğitim uygulamaları arasında liste başıydı.

2019’da F serisine kadar peş peşe yatırım alan Duolingo’nun bugün Seattle, New York ve Pekin’de ofisleri bulunuyor.

Uygulamanın en sevilen yönlerinden biri sadece para kazanmaya odaklanmayıp Navajo dili gibi “ölmek üzere olan” dillere de sahip çıkması. Firmanın kurucuları “ücretsiz eğitimin dünyayı değiştireceğine” inanıyorlar.

Çocuklar için 2 uygulaması daha var

Duolingo ABC çocuklara okuma yazma öğretmeyi hedeflerken Duolingo Math basit matematik için yardımcı oluyor.

Firmanın müzik uzmanları aradığı dikkate alınırsa, yeni projesinde çocuklara müzik öğretmeyi amaçladığı tahmin edilebilir.

Exit mobile version