Site icon TechInside

Dünyanın ilk lityum sülfür pil gigafabrikası kuruluyor!

ABD merkezli süpermalzeme üreticisi Lyten, pil teknolojilerinde yeni bir çığır açmaya hazırlanıyor. Şirket, Nevada eyaletinde kuracağı devasa bir fabrika ile dünyanın ilk lityum sülfür pil üretim merkezine imza atacak. 1 milyar doları aşan bu yatırımla hayata geçirilecek olan fabrika, tam kapasiteyle çalışmaya başladığında yılda 10 GWh kapasiteli pil üretebilecek. İlk etabının 2027’de faaliyete geçmesi planlanan fabrikada, hem katot aktif malzemeleri hem de lityum metal anotlar üretilecek. Bu sayede silindirik ve kese formatlarında farklı pil hücreleri bir araya getirilebilecek. Lyten, bu teknoloji üzerinde 2023 Mayıs’ından bu yana Kaliforniya’daki pilot tesisinde çalışmalarını sürdürüyor.

Dünyanın ilk lityum sülfür pil gigafabrikası kurulacak

Şirket, üreteceği lityum sülfür pillerin başta mikromobilite, uzay ve savunma sanayi olmak üzere drone gibi farklı alanlarda da kullanılabileceğini belirtiyor. Zaten güçlü bir potansiyel müşteri ağına sahip olduklarını ifade eden Lyten, yeni gigafabrikayı artan talebi karşılamak için atılmış önemli bir adım olarak görüyor. Reno AirLogistics Park’ta 125 dönümlük bir alana kurulacak olan fabrika, 111.000 metrekarelik devasa bir alanı kaplayacak. İlk etapta yaklaşık 200 kişiye istihdam sağlayacak olan tesisin, son aşamada 1000’den fazla çalışanı bünyesine katması bekleniyor. Şirket, fabrikanın temelini 2025’in başlarında atmayı planlıyor.

Lyten, lityum sülfür pil teknolojisine olan inancıyla dikkat çekiyor. Şubat 2024’te Chrysler, şirketin geliştirdiği bu pilleri Halcyon isimli konsept elektrikli aracında kullanacağını duyurmuştu. Mayıs ayında ise Stellantis ve diğer ABD ve Avrupalı iş ortaklarına test etmeleri için lityum sülfür piller gönderilmişti. Lyten, bugüne kadar aralarında Stellantis’in de bulunduğu şirketlerden 425 milyon dolardan fazla yatırım aldı. Şirket ayrıca ABD Enerji Bakanlığı’ndan da pillerini geliştirmesi için 4 milyon dolar fon sağlamayı başardı.

Lyten CEO’su Dan Cook, Nevada’daki fabrikanın şirket için önemli bir dönüm noktası olduğunu belirtirken, lityum sülfür pillerin pil teknolojisinde büyük bir atılım olduğunu ifade ediyor. Geleneksel lityum iyon pillere göre %40’a kadar daha hafif olan bu piller, nikel ve kobalt gibi pahalı metallere ihtiyaç duymaması sebebiyle de büyük avantaj sağlıyor. Ancak lityum iyon pillere kıyasla daha kısa ömürlü ve daha az stabil olmaları, aşılması gereken bazı zorlukları da beraberinde getiriyor.

Exit mobile version