Site icon TechInside

Dünyanın en sürdürülebilir proteini sera gazlarını azaltacak!

Dünyanın en sürdürülebilir proteini

Finlandiya, hava ve elektrikten dünyanın en sürdürülebilir proteinini yarattı. Finlandiyalı bir şirket olan Solar Foods, hava ve elektrik kullanılarak üretilen yenilikçi ve sürdürülebilir proteini Solein ile küresel gıda endüstrisinde devrim yaratmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en sürdürülebilir proteini Solein

Tek hücreli küçük organizmalardan yeni bir protein üretilir. Hammadde olarak şekeri kullanan geleneksel mayadan farklı olarak Solein, karbondioksit ve hidrojen gibi bol miktarda ancak yeterince kullanılmayan gazlar kullanıyor. Solar Foods biyoloji bölümü başkanı Susanna Makinen: “Solein, doğanın eski süreçlerinin modern teknolojinin zirvesiyle kusursuz entegrasyonunu temsil ediyor” diyor. Bu yenilikçi yaklaşım, sera gazı emisyonlarının önemli bir kaynağı olan hayvancılığa olan talebi önemli ölçüde azaltabilir. Solar Foods, Solein’in ilk üretim tesisini Fabrika 01’de Nisan ayında Finlandiya’nın Vantaa kentinde açtı.

Havada bulunan bileşenlerle beslenen hidrojen oksitleyici bakteriler (HOB), solein yapmak için yetiştirilir ve kurutulur. Araştırmacılara göre insanların fermantasyon için bakterilerden yararlanma konusunda uzun bir geçmişi var ve bu da biyoteknolojinin ilk örnekleri olan şarap, yoğurt ve mayalı ekmeğin yaratılmasına yol açtı.

Bu mikrobiyal kullanımlar, ilk uygarlıklar ve onların göçebe ataları için hayati öneme sahipti; daha uzun raf ömrü, daha güvenli beslenme ve temel besin maddeleri sunuyordu. Araştırmacılara göre doğanın mükemmel üreticisi HOB, gaz halindeki maddeleri yaşamı sürdüren proteine ​​dönüştürüyor.

Solein’de kullanılan HOB’lar, fotosentezde olduğu gibi büyüme enerjisini ışık yerine kimyasal reaksiyonlardan elde eden kemosentez kullanıyor. Spesifik olarak bu bakteriler, karbondioksiti sabitlemek ve onu proteinler gibi organik moleküllere dönüştürmek için açığa çıkan enerjiyi kullanarak hidrojeni oksitliyor. Alternatif proteinler için büyüyen pazarda Solein farklıdır. Bitkilerden, hayvanlardan veya mantarlardan elde edilen diğer mikrobiyal proteinlerin aksine Solein, şeker veya diğer katı hammaddeler gibi önemli kaynaklara ihtiyaç duymaz. Solar Foods’un üretim süreci, suyu hidrojen ve oksijene ayırmak için elektrik kullanıyor. Ardından bu gazları CO2 ile birleştirerek mikrobiyal protein oluşturuyor ve çevresel etkiyi önemli ölçüde azaltıyor.

Solar Foods’a göre bir kilogram Solein, benzer miktarda bitki proteini üretmek için gereken suyun yalnızca yüzde 1’ini ve ekilebilir arazinin yüzde 5’ini gerektiriyor ve üretim sırasında yalnızca %5 karbondioksit yayıyor.

Exit mobile version