Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyanın en hızlı görüş çipi makineler için hazır!

Dünyanın en hızlı görüş çipi ile görsel algılamada yeni bir seviyeye geçiliyor. Böylelikle makinelerin görsel algılamasında daha yüksek performans sağlanacak.
- Advertisement -

Dünyanın en hızlı görüş çipi, insan gözüne benzer algıyı makinelere taşıyor. Tsinghua Üniversitesi’ndeki Beyinden Esinlenen Bilgi İşlem Araştırma Merkezi (CBICR), makinelere insan gözüne benzer algıyı getiren çipin geliştirilmesinin arkasındaydı. Çin’deki Tsinghua Üniversitesi’nden bilim insanları, saniyede 10.000 kare algılama kapasitesine sahip, dünyanın ilk beyinden ilham alan görme çipini yarattılar.

Dünyanın en hızlı görüş çipi bant genişliğini azaltıyor

Tianmouc olarak adlandırılan “dünyanın en hızlı görüş çipi”, yalnızca geleneksel görsel algılama paradigmalarının performans darboğazlarının üstesinden gelmekle kalmıyor, aynı zamanda çeşitli aşırı senaryoları verimli bir şekilde yöneterek sistem kararlılığı ve güvenliğini sağlıyor. Çip bant genişliğini yüzde 90 oranında azaltıyor.

Araştırmacılar, insanın görme sisteminden esinlenerek tamamlayıcı bir algılama paradigması geliştirdi. Bu paradigma, görsel bilgiyi temel temsillere ayırmayı ve daha sonra bunları iki farklı yol oluşturmak için birleştirmeyi içeriyor. Bu paradigmayı gerçekleştirmek için hibrit bir piksel dizisini ve paralel ve heterojen bir okuma mimarisini birleştiren Tianmouc’u geliştirdiler. Ekip, Tianmouc çipinden yararlanarak yüksek performanslı yazılım ve algoritmalar geliştirdi ve bunların performansını, açık ortamlarda çalışan, araca monteli bir algı platformunda doğruladı.

Çeşitli olağanüstü senaryolarda sistem, düşük gecikme süreli, yüksek performanslı gerçek zamanlı algılama sergileyerek akıllı insansız sistemler alanındaki uygulamalara yönelik muazzam potansiyelini ortaya koydu. Bilim insanları bunu görsel algılama çipleri alanında önemli bir atılım olarak nitelendirdi. Araştırmacılara göre, bu sadece akıllı devrimin ilerlemesi için güçlü bir teknolojik destek sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda otonom sürüş ve somutlaştırılmış zeka gibi önemli uygulamalar için de yeni yollar açıyor.

CBICR’ın “Tianjic” gibi beyinden ilham alan bilgi işlem çipleri, araç zincirleri ve beyinden ilham alan robotlar alanındaki yerleşik teknolojik temeli ile birleştiğinde, Tianmouc’un eklenmesi beyinden ilham alan zeka ekosistemini daha da geliştirecek ve yapay genel zekanın ilerlemesini hızlandıracak. Araştırmacılar: “Bir Tianmouc çipinin otonom bir sürüş sistemine entegrasyonunu gösteriyoruz ve açık yollardaki zorlu virajlarda bile doğru, hızlı ve sağlam algılama sağlama yeteneklerini sergiliyoruz” dedi. İlkel tabanlı tamamlayıcı algılama paradigması, çeşitli gerçek dünya uygulamaları için görüş sistemlerinin geliştirilmesindeki temel sınırlamaların üstesinden gelmeye yardımcı oluyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir