Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyanın en hızlı belleği PoX oldu

Araştırmacılar dünyanın en hızlı belleği PoX ile önemli testlere imza attı. Bu testlerde PoX saniyede 25 milyar işlem yapabildi.
- Advertisement -

Fudan Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi, şimdiye kadar bildirilen en hızlı yarı iletken depolama aygıtı olan, tek bir biti 400 pikosaniyede (0,0000000004 sn) programlayan, “PoX” adlı uçucu olmayan bir flaş bellek üretti. Nature’da yayınlanan sonuç, uçucu olmayan belleği daha önce en hızlı uçucu bellekler için ayrılmış bir hız alanına taşıyor ve veri açlığı çeken AI donanımları için bir ölçüt belirliyor.

Dünyanın en hızlı belleği PoX

Geleneksel statik ve dinamik RAM (SRAM, DRAM) verileri 1–10 nanosaniyede yazar ancak güç kesildiğinde her şeyi kaybeder. Buna karşın, flash çipler güç olmadan verileri tutar ancak genellikle yazma başına mikro ila milisaniyeye ihtiyaç duyar – gerçek zamanlı olarak terabaytlarca parametreyi yönlendiren modern AI hızlandırıcıları için çok yavaştır.

Devlet Entegre Çipler ve Sistemler Anahtar Laboratuvarı’ndan Prof. Zhou Peng liderliğindeki Fudan grubu, silikon kanallarını iki boyutlu Dirac grafeni ile değiştirerek ve onun balistik yük taşıma özelliğinden yararlanarak flaş fiziğini yeniden tasarladı.  Ekip, kanalın “Gauss uzunluğunu” ayarlayarak, depolama katmanına klasik enjeksiyon darboğazını aşan, etkili bir şekilde sınırsız bir yük dalgalanması olan iki boyutlu süper enjeksiyonu başardı.

Zhou Xinhua’ya yaptığı açıklamada: “Yapay zeka destekli süreç optimizasyonunu kullanarak, kalıcı olmayan belleği teorik sınırına kadar taşıdık” dedi. Bu başarının “geleceğin yüksek hızlı flaş belleği için yolu açtığını” sözlerine ekledi.

Ortak yazar Liu Chunsen, bu atılımı saniyede 1.000 kez yazan bir U diskinden göz açıp kapayıncaya kadar 1 milyar kez ateş eden bir çipe geçişe benzetiyor. Uçucu olmayan flaş programlama hızı için önceki dünya rekoru saniyede yaklaşık iki milyon işlemdi.

PoX uçucu olmadığından, verileri bekleme gücü olmadan tutar. Bu, yeni nesil uç AI ve pille sınırlı sistemler için kritik bir özelliktir. Ultra düşük enerjiyi pikosaniye yazma hızlarıyla birleştirmek, artık aritmetiğin değil, veri taşımanın güç bütçelerine hakim olduğu AI çıkarımı ve eğitim donanımındaki uzun süredir devam eden bellek darboğazını ortadan kaldırabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

 

 

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz