Techinside Google News
Techinside Google News

Dünyanın en büyük nükleer reaktörü için Çin’den destek!

Fransa’da bulunan dünyanın en büyük nükleer reaktörü için Çin’den destek geldi. Bu reaktörde Çin’in füzyon teknolojisi kullanılacak.
- Advertisement -

Çin, Correction Coil Incryostat Feeder bileşenlerinin son setinin Fransa’nın güneyinde bulunan ITER (Uluslararası Termonükleer Deneysel Reaktör) sahasına sevkiyatını tamamladı. Kaynaklara göre, Dünyanın en büyük nükleer reaktörü olan ITER’in mıknatıs besleme sistemi için ihtiyaç duyulan tüm devasa bileşenler başarıyla geliştirildi.

Dünyanın en büyük nükleer reaktörü için ülkeler arası iş birliği

Çin Bilimler Akademisi Plazma Fiziği Enstitüsü (ASIPP) tarafından geliştirilen bu, Dünyanın en büyük nükleer reaktörü için ITER mıknatıs sisteminin en önemli parçasıdır. 49 fit (15 metre) çapında ve 9,8 fit (3 metre) yüksekliğinde, yarım halka yapı olarak inşa edilmiş 9 setten oluşur. ‘Yapay güneş’ olarak da adlandırılan ITER, en önemli bilimsel araştırma projelerinden biridir. Bu takma ad, çalışır duruma geldiğinde füzyon reaksiyonları yoluyla ışık ve ısı üreterek güneş gibi temiz, karbonsuz enerji üretme yeteneğinden gelir.

ASIPP yöneticisi Lu Kun’a göre, Dünyanın en büyük nükleer reaktörü olan ITER için manyetik besleme sistemi, füzyon reaktörü mıknatıslarına tüm enerji ve soğutma ortamını sağladığı için önemli bir parçasıdır. Ayrıca, kritik kontrol sinyallerini geri gönderir ve ayrıca bir deşarj kanalı görevi görüyor. ASIPP’nin müdür yardımcısı Lu Kun’a göre, mıknatıs besleme sistemi ITER için hayati önem taşıyor. Füzyon reaktörü mıknatıslarına enerji ve soğutma ortamı sağlıyor, kritik kontrol sinyallerini geri gönderiyor ve ayrıca depolanan mıknatıs enerjisini güvenli bir şekilde serbest bırakmak için bir deşarj kanalı görevi görüyor.

ITER, Avrupa Birliği, Çin, ABD, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Hindistan ve Rusya tarafından ortaklaşa finanse ediliyor. Lu, ASIPP tarafından bağımsız olarak geliştirilen ve test edilen sistemin, Dünyanın en büyük nükleer reaktörü olan ITER için Çin’in bugüne kadarki en karmaşık tedarik paketini temsil ettiğini, 31 setten oluştuğunu ve yaklaşık 1.600 ton ağırlığında olduğunu söyledi.

Hefei Fizik Bilimleri Enstitüleri Başkan Yardımcısı ve ASIPP Direktörü Song Yuntao, ASIPP’in son yirmi yılda 50’den fazla ülkede 140’tan fazla araştırma kurumuyla güçlü iş birliği bağları kurduğunu ve birçok gelişmekte olan ülkenin kendi füzyon araştırma programlarını ve altyapılarını geliştirmelerine yardımcı olduğunu vurguladı.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir