Site icon TechInside

Dünyanın dijital ikizi doğru tahminler sağlayabilir

Dünyanın dijital ikizi

Dünyanın Dijital İkizi terimi, gezegenimizin son derece doğru bir sanal kopyasının mevcut olduğu fikrini yaratıyor. Araştırmacıların gelecekteki en karmaşık iklim gelişmelerini ve aşırı doğal olayları tahmin etmelerini sağlıyor. Aslında, böyle bir kopya — veya Dünya sistemlerinin model temsili — Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Destination Earth projesinin hedefidir.

Dünyanın dijital ikizi

Bu amiral gemisi girişim, 2022’de Avrupa Komisyonu’nun Yeşil Mutabakat’a yönelik çabalarının temel bir ayağı olarak başlatıldı — eleştiri çekmeden değil. Johannes Gutenberg Üniversitesi Mainz’den (JGU) Profesör Robert Reinecke: “Son zamanlarda bu konu hakkında çok sayıda son derece eleştirel makale ve rapor gördük ve bu tartışmaya katılıyoruz” dedi.

Socio-Environmental Systems Modelling’de yayınlanan bir makalede, Reinecke ve ortak yazarları, yanıltıcı olabilecek “Dünyanın Dijital İkizi” teriminin net bir tanımının olmamasına dikkat çekiyorlar. Reinecke: “Gezegenimizin tüm dijital temsilleri model temsilleridir. Bu nedenle, her zaman gerçeklikten kopuk olacaklardır. Çünkü bir harita, tasvir ettiği araziyi asla tam olarak kopyalayamaz,” diyor. Dünya sistemi modellemesi alanında uzman olan Mainz merkezli jeolog, yeni ayrıntılı simülasyon modellerini, dünyayla ilgili teorileri başka türlü mümkün olmayacak şekillerde sorgulamak ve değerlendirmek için araçlar olarak değerlendiriyor. Ancak aynı zamanda, bu modellerin uygun şekilde kullanılmasını ve yorumlanmasını sağlamak için yeni yöntemler ve metodolojiler gerekiyor.

Profesör Robert Reinecke ve iki ortak yazarı, İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden Profesör Francesca Pianosi ve Potsdam Üniversitesi’nden Alexander von Humboldt Profesör Thorsten Wagener, Socio-Environmental Systems Modelling adlı makalelerinde belirttikleri gibi, “Dünya sisteminin yapısal özelliklerini herhangi bir istenen doğruluk ve hassasiyetle stres testine tabi tutmamızı sağlayan dijital bir temsil yaratabileceğimizi öne sürdüğü” için Dünya’nın Dijital İkizi terimini sorunlu ve uygunsuz buluyorlar. Ancak durum böyle değil, “çünkü her model gerçekliğin bir basitleştirilmesidir ve yaratılması kaçınılmaz olarak belirsizliklere yol açacak varsayımların basitleştirilmesini gerektirir,” diye devam etti araştırmacılar. Reinecke: “Bu nedenle Dünya’nın Dijital İkizi terimini kullanmaktan kaçınmanızı öneriyoruz,” dedi.

Reinecke ve JGU Coğrafya Enstitüsü’ndeki ekibi tüm gezegeni kapsayan modellerle çalışıyor ve AB girişiminin motivasyonunu anlıyor. Simülasyon modelleri, araştırmacıların dünya hakkındaki varsayımlarını gerçek dünya deneylerinde mümkün olmayan şekillerde sorgulamalarına ve kontrol etmelerine olanak tanıyan mükemmel dijital laboratuvarlardır. Ancak Reinecke’ye göre, daha yüksek çözünürlüklere sahip yeni modellerin oluşturulması, bilgi ve sonuçlarda mutlaka bir iyileşmeye yol açmayacaktır. Dahası, yeni karmaşık modeller, araştırmacıların bunları uygulayabilmelerini sağlayacak yeni metodolojilere ihtiyaç duyar. Simülasyon modelleri, bir modelin nasıl çalıştığını ve hangi faktörlerin rol oynadığını anlamak için genellikle binlerce ila milyonlarca kez tekrar tekrar çalıştırılmalı” diyor.

Exit mobile version