Eğer dünyada devasa bir yok oluş yaşanırsa ve tüm dijital teknoloji çökecek olursa, dünyadaki kültürlerin ve bilimsel kazanımların hasar almadan saklanabilmesi için güvenli bir sığınağımız var mı?
Bu soruya artık olumlu bir cevap vermemiz mümkün. Daha önce dünyadaki bitkilerin tohumlarını saklamak için kullanılan, Norveç’teki terk edilmiş kömür madeni, şimdi de dünyadaki kültürel ve bilimsel verileri dijital olarak saklamak için kullanılacak.
Norveç’te, Kuzey kutbundan sadece 1000 kilometre uzakta bulunan Svalbard bölgesinde, buzlar altındaki DoomsDay sığınağına açılan özel dijital kütüphane artık dünyadaki tüm ülkelerden toplanan kültürel verileri ve bilimsel buluşları saklayacak.
1000 yıl boyunca yıpranmayacak bir materyalden yapılmış özel filmlerin üzerine kodlanacak veriler ayrıca, hava, su ve ısı geçirmeyen, sterilize edilmiş izole kapların içinde saklanacak. Böylece bu verilerin binlerce yıl boyunca bozulmadan saklanması umuluyor. Herhangi bir şekilde dünyada büyük bir yok oluş yaşanırsa, hayatta kalanların bu verileri kullanarak, medeniyeti yeniden kuracağı umut ediliyor.
Öte yandan, Piql isimli Norveçli şirket tarafından organize edilecek olan dijital veriler, herhangi bir işletim sistemi ya da özel bir bilgisayar olmaksızın çözülebilecek ve anlaşılabilecek şekilde, hiçbir şifreleme ya da şifreleme olmaksızın filmlerin üzerine dev QR kodlar olarak yazılıyor. Kıyametten sonra bu arşivleri bulacak nesillerin, filmlerin üzerindeki özel QR kodlarını okuyabileceği umuluyor.