Ember tarafından paylaşılan bu oran, 1940’lardan bu yana ulaşılan en yüksek seviyeyi temsil ediyor.
Raporda, 2024 yılında yenilenebilir enerjiden toplam 858 terawatt saat (TWh) elektrik üretildiği belirtiliyor. Bu rakam, 2022 yılındaki önceki rekordan yüzde 49 daha fazla. Güneş enerjisi ise art arda üçüncü kez en fazla katkı sağlayan kaynak oldu. Sadece 2024 yılında güneşten 474 TWh elektrik üretilirken, bu kaynak küresel elektrik üretiminin yüzde 6,9’unu karşıladı. Son 20 yıldır en hızlı büyüyen enerji kaynağı olan güneş enerjisi, son üç yılda kapasitesini ikiye katlayarak 2.000 TWh seviyesini geçti. Rüzgar enerjisinin payı ise yüzde 8,1’e ulaşırken, hidroelektrik kaynaklar yüzde 14 ile istikrarını korudu.
Ember Genel Müdürü Phil MacDonald, “Güneş enerjisi, küresel enerji dönüşümünün motoru haline geldi. Batarya depolama sistemleriyle birleştiğinde, güneş enerjisi durdurulamaz bir güç olacak.” ifadelerini kullandı.
Temiz enerji kaynaklarının yükselişine rağmen, 2024 yılında küresel elektrik talebindeki yüzde 4’lük artış nedeniyle fosil yakıt kullanımı da yüzde 1,4 oranında arttı. Bu artışın en önemli nedeni ise dünyayı etkisi altına alan sıcak hava dalgaları oldu. Ember’in analizine göre, artan soğutma ihtiyacı nedeniyle fosil yakıtların elektrik üretimindeki artışının beşte biri sıcak hava etkisinden kaynaklandı.
Öte yandan, elektrikli araçlar (EV), veri merkezleri, yapay zeka ve ısı pompaları gibi yeni teknolojiler de küresel elektrik talebini artıran diğer faktörler arasında yer aldı. Bu teknolojiler, 2024 yılında küresel elektrik talebinde yüzde 0,7’lik bir artışa neden oldu. Bu oran, beş yıl öncesine kıyasla iki katına çıktı.

Ember raporu, temiz enerji üretimindeki büyümenin önümüzdeki yıllarda elektrik talebindeki artışı rahatlıkla karşılayacağını ve fosil yakıt kullanımında kalıcı bir düşüş döneminin başlayacağını öngörüyor. Özellikle Çin ve Hindistan’ın yenilenebilir enerji yatırımlarındaki hızlı artış, küresel enerji dengesinin değişmesinde kritik bir rol oynuyor. Çin, 2024 yılında güneş enerjisi üretiminde dünyada lider olurken, Hindistan ise bir yılda güneş kapasitesini iki katına çıkardı.
Uluslararası Enerji Dönüşümü Çalışmaları Derneği Başkanı Prof. Xunpeng Shi, “Küresel enerji sisteminin geleceği Asya’da şekilleniyor. Çin ve Hindistan’ın yenilenebilir kaynaklara yönelmesi, fosil yakıtların küresel ölçekte gerilemesinde belirleyici olacak.” dedi.