Techinside Google News
Techinside Google News

Doğal Reklamcılık

Bir web sayfasını açmadan önce 20 dakikalık reklam kuşağını seyretmek zorunda kalır mıyız? Kim bilir?
- Advertisement -

Bir çok internet kullanıcısı, internet üzerindeki reklamcılık fonksiyonlarından sıkılmaya başladı bile. Acaba ilerleyen zamanlarda televizyon reklamcılığı gibi can sıkıcı hale dönüşür mü diye düşünmüyor değiliz. Bir web sayfasını açmadan önce 20 dakikalık reklam kuşağını seyretmek zorunda kalır mıyız? Kim bilir?

Televizyon reklamcılığı maddi açıdan çok ulaşılabilir bir reklamcılık türü olmadığı için, çoğu zaman büyük markaların gövde gösterisi yaptığı bir mecra haline dönüşüyor. Ancak internet üzerinden yapılan reklamcılık faaliyetleri çok daha uygun fiyata olduğundan, bir süre sonra bir banner kirliliği, popup pencereler ile yapılan can sıkıcı reklamlar, sessiz sakin bir şekilde okuduğunuz bir makalenin bulunduğu sayfanın kenarında köşesinde aniden başlayan bir video reklamlar oldukça can sıkıcı olmaya başlıyor.

Video reklamınızı bulup kapatmak için ciddi emek harcıyoruz

Özellikle son söylediğime dikkat çekmek istiyorum. Değerli reklam verenler, bir reklamcı olarak size şunu özellikle belirtmek istiyorum, x sayfada, sayfaya girer girmez minik bir kutu içerisinde açılan video reklamınızı bulup kapatmak için ciddi emek harcıyoruz ve markanız hakkında iyi şeyler düşünmüyoruz. “Reklamın iyisi kötüsü olmaz”, “öyle yada böyle kendimizi hatırlatıyoruz size” derseniz, halen sizi bu kafa ile çalışmaya zorlayan ajansınızdan koşarak uzaklaşmanızı tavsiye ediyorum.

Hiç duydunuz mu bilmiyorum. Yeni bir reklamcılık akımı var, özellikle 2014 yılı başlarında popüler olmaya başladı. Adına Native Advertising diyoruz. Türkçesi “Doğal Reklamcılık“.

Doğal reklamcılık fonksiyonlarını bir çok firma kullanır oldu. Yapılan araştırmalarda kullanıcılarında doğal reklamcılık fonksiyonlarına verdikleri tepkiler oldukça olumlu.

Peki nedir bu doğal reklamcılık? Birlikte göz atalım.

Doğal reklamcılığın en büyük özelliği, kullanıcının reklamı doğal bir içerik gibi algılaması ve buna göre tepkiler vermesine yönelik hazırlanmış olmasıdır. Tüm reklam içerik akışına uygundur ve bir reklam kutusu ile beslenmemiştir. Web sayfasının içeriği ile reklam kullanıcıya eşit mesafededir. Durum böyle olunca, reklamlar sanki web sayfasının bir parçasıymış gibi algılanır. Bannerlar gibi sayfadan ayrılmamıştır.

Bir kaç örnek verelim;

forbes-dr1

Bu makale aslında bir doğal reklam örneği. Web sayfasının doğal akışında yer alarak, kullanıcıların diğer makalelere verdikleri tepkinin aynısını vermeleri sağlanmış. Farklı bir örnek daha; 

atlantic-dr1

Aslında siz kullanıcılar olarak bir çok gazete sayfasında doğal reklamcılık örnekleri ile karşılaşıyorsunuz. Bazılarından haberdarsınız, bazılarından değil. Çünkü, cümle içine yerleştirilmiş ufak bir kelime bile bazen doğal reklamcılık çalışması olabiliyor.

Özetle, bir reklamcı olarak markalara tavsiyem kenarından köşesinden doğal reklamcılık fonksiyonlarını da test etmeye başlamaları yönünde. Tabii ki bu konunun da abartılıp, kullanıcıların okuduğu haberlerin sürekli markalar tarafından yaratılıyor algısını da oluşturmamak lazım. Buradaki ince çizgiyi koruyacak olanlar web sayfaları sahipleridir. Sırf para kazanmak uğruna sayfanızın her köşesini doğal reklamcılık fonksiyonları ile süslerseniz, bir süre sonra kullanıcılarınız haberlerinizin tamamını bir reklam çalışması olarak görmeye başlayabilirler.

Verdiğim örneklerin tamamı web sayfaları üzerinden yapılan doğal reklamcılık fonksiyonlarına yönelikti. Bir sonraki yazımda sosyal medya mecraları aracılığı ile yapılan doğal reklamcılık fonksiyonlarına el atacağız…

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

1 Yorum

  1. Reklamların müşteriye değil, müşterinin reklama gideceği yeni bir devre girildi. Eski ansiklopedik sarı telefon rehberleri gibi biraraya gelme varyasyonları aranıyor diye biliyorum. Metin yeni bir algı oyununu çözümlüyor ve idealliyor. Kanımca giydirilmiş bannerda .gif/.flv/.ss video kuşak izletenler yerinde duramayacak, fareniz kazara üstünden geçtiğinde ekranınız işgal edilecektir. Bu ‘giydirme’ metodu reklam sosyalitesine bir iyileştirme getirmeyecektir. Sanmıyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir