Site icon TechInside

Dizelde iddialı olan Delphi yeniliklere de hazır!

Delphi, Delco Remy ve Hartridge markalarıyla özellikle dizel yakıtlı araç teknolojileri üzerine uzmanlaşan PHINIA, ağır vasıta pazarında iddialı. Firma 2030’a dek bu sektörde pazar payını %56’tan %70’lere taşımayı planlıyor. Üstelik firmanın elektrikli araçlar, hidrojen yakıt sistemleri ve motor yağları sektörlerinde de oldukça iddialı girişimleri mevcut.

Delphi Techonologies’in ABD’li otomotiv devi BorgWarner tarafından satın alındıktan sonra geçtiğimiz yıl ayrı bir şirket konumunda New York borsasına kaydı yapılan PHINIA, Delphi, Delco Remy ve Hartridge markalarıyla tanınıyor. Globalde geçtiğimiz yıl 3,5 milyar dolar ciro yapan şirketin bir üretim fabrikası da İzmir’de yer alıyor. Ege Serbest Bölgesi’ndeki tesislerinde düzenlediği fabrika gezisinde mevcut faaliyetleri ve hedefleri hakkında bilgi veren Delphi Türkiye, Kafkasya, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Reşat Dumanoğlu şirketin hayli iddialı plan ve projelerinden bahsetti.

Dizel uzun bir süre daha hayatımızda kalmaya devam edecek

Fabrika gezisi sonrası bilgilendirme toplantısında ana iş kolları olan dizel teknolojilerinde görece olarak binek araba tarafından ağır vasıtaya doğru bir kayışın söz konusu olduğunu belirten Dumanoğlu Stellantis Grubu, Daimler Truck, Ford, Hyundai, Volkswagen, Caterpillar, BMW, General Motors, Volvo ve Dongfeng Motor gibi dünya devlerine üretim yaptıklarını vurguladı. Dumanoğlu “Dizel yakıtın geleceğine dair çok farklı söylemler var. Ama mevcut araç parkının oluşturacağı yedek parça ihtiyacı nedeniyle uzunca bir süre daha hayatımızda kalmaya devam edecek,” derken bir yandan elektrikli araç pazarı ve hidrojen yakıtlı araç pazarını da es geçmediklerine dikkat çekti.

Delphi: MG ile anlaştık BYD’de de fırsatlar olabilir

Gerek dizel gerekse benzinli sistemlerde yakıt pompası, GDI enjektör sistemleri, filtre, fren, ön takım ve termal ürünler PHINIA’nın bugüne dek yoğun olarak çalıştığı ve son derece iddialı olduğu pazarlar. Örneğin fren balatasında firma EMEA bölgesinde 100 araçtan 99,4’üne hizmet sunabiliyor. Ancak araç sektörü farklı bir noktaya giderken, firma da yatırımlarını ve odağını farklılaştırmaktan çekinmiyor.

Kısa süre önce MG ile satış sonrası destek ve servis konusunda bir anlaşmaya varan ve hizmet sağlamaya başlayan PHINIA, Türkiye’de Çinli otomotiv üreticilerinin ciddi bir pazar payına ulaşabileceklerini öngörüyor ve bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin Türkiye’de ciddi bir yatırım kararı alan BYD ile de satış sonrası için görüşmelerin olacağına dikkat çeken Reşat Dumanoğlu “Her Phinia fabrikası özellikle Türkiye’de böylesine rekabetçi, böylesine yetişmiş insan gücünü barındıran bir fabrika, her yeni üretici için aday bir tedarikçidir,” diyor.

Hidrojen yakıt teknolojileri için İzmir aday olabilir

Hidrojen yakıt konusuna da değinen Dumanoğlu “İçten yanmalı motorların devamı söz konusu, elektrikli araçlar yadsınamaz bir gerçeklik ancak filoların yenileme taleplerini ve mevcut araç parkını düşündüğümüzde içten yanmalı motorlara yönelik hidrojen çözümlerin çok önemli bir yer tutacağını düşünüyoruz. Bu alanda da Avrupalı bir iş makinesi üreticisiyle OE anlaşması yapıldı. Bu yıl içerisinde bir üretim söz konusu. Hidrojen teknolojileri konusunda İzmir fabrikamız da bir aday olacaktır. Şu anda bununla ilgili bir karar alınmadı. Ama İzmir fabrikası hem teknik yeterlilik, hem kapasite olarak öne çıkıyor,” diyor.

PHINIA ayrıca Türkiye’de ara eleman açığı ve teknik eğitim ve bilgi eksikliğini gidermek için de önemli faaliyetler yürüttüklerini ve bunları sürdüreceklerini söylüyor. “Masters of Motion” inisiyatifiyle teknisyenlere yönelik eğitim faaliyetlerini hızlandırdıklarını duyuran firma 2023 yılında İstanbul’da iki önemli teknik lisede, 2024 yılında ise İzmir’de bir teknik lise ve bir meslek yüksek okulunda Delphi laboratuvarları açtıklarına vurgu yapıyor.

Exit mobile version