Techinside Google News
Techinside Google News

Dinamik IP nedir?

Dinamik IP ve statik IP kavramları teknoloji dünyasında çok sık kullanılıyor. Peki Dinamik IP nedir ve statik IP ile ne farkları içeriyor?
- Advertisement -

IP adresi, internete bağlı cihazların ağdaki konumunu tanımlama amacıyla kullanılan bir adres yapısı diyebiliriz. Statik ve dinamik olmak üzere iki tür IP adresi var. Dinamik IP adresi, cihazınızdaki ağın her bağlantısına veya düğümüne  otomatik olarak atanan bir IP adresi.

Çoğu ev ve iş kullanıcısının yönlendiricisine ISS’leri tarafından atanan genel IP adresi, dinamik bir IP adresi oluyor. Büyük ölçekli şirketler genellikle internete dinamik IP adreslerini kullanmıyor. Bunun yerine kendilerine atanan statik IP adresleri var. Eviniz gibi özel bir IP adresi kullandığınız yerel ağda, çoğu cihaz muhtemelen DHCP için yapılandırılıyor. Yani dinamik IP adresleri kullanıyor. DHCP etkinleştirilmemişse, ev ağınızdaki her cihazın ağ bilgilerinin manuel olarak ayarlanması gerekiyor. Dinamik IP nedir kavramını açıkladıktan sonra statik IP ile farklarından bahsedebiliriz.

Dinamik IP nedir ve bu adresler nasıl belirleniyor?

IP adreslerini dinamik olarak atamanın bazı avantajları var. Satatik IP adresi atamalarına göre daha esnek olması ve kurulumunun ve yönetiminin daha kolay olması. Örneğin, ağa bağlanan bir dizüstü bilgisayara belirli bir IP adresi atanabiliyor. Bağlantı kesildiğinde, bu adres artık aynı dizüstü bilgisayar olmasa bile daha sonra bağlanan başka bir cihaz tarafından kullanılabiliyor. Bu IP adresi atamasıyla, bir ağdaki cihaz sayısında çok az bir sınır var. Çünkü bağlanması gerekmeyen cihazlar bağlantıyı kesebiliyor. Mevcut adres havuzunun başka bir cihaz için serbest kalmasını sağlayabiliyor.

Bunun alternatifi, DHCP sunucusunun, ağa bağlanmak istemesi durumunda her cihaz için belirli bir IP adresini ayırması olabilir. Bu senaryoda, birkaç yüz cihazın her biri, yeni cihazların erişimini sınırlayabilen kendi IP adresine sahip oluyor. Dinamik IP adreslerini kullanmanın diğer avantajı uygulamanın statik IP adreslerine göre daha kolay olması. Ağa bağlanan yeni cihazlar için hiçbir şeyin manuel olarak ayarlanmasına gerek yok. Tek yapmanız gereken yönlendiricide DHCP’nin etkinleştirildiğinden emin olmak. Hemen hemen her ağ cihazı varsayılan olarak mevcut adres havuzundan IP adresi alacak şekilde yapılandırılıyor. Yani her şey otomatik gerçekleşiyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir