Techinside Google News
Techinside Google News

Dikkat edilmesi gereken 6 önemli kurumsal siber güvenlik tehdidi

Güvenlik risklerinin her an meydana gelebileceği gerçeğiyle yüzleşerek, siber suçlulara karşı ciddi önlemler alınması gerekiyor
- Advertisement -

ALEV AKKOYUNLU / Laykon Bilişim Operasyon Direktörü

İşletmelerin teknolojik çözümlere olan bağımlılığı artarken, siber güvenliğin önemi de giderek artıyor. Teknoloji, işleri otomatikleştirmek ve karmaşık sorunları çözmek konusunda yardımcı olurken, aynı zamanda yeni risklerin de doğmasına sebep oluyor. Siber saldırılar da teknoloji ile birlikte daha sofistike hale geliyor. Şirketler, veri koruması ve çalışanlarının güvenli bir şekilde yazılım ve bilgileri kullanma konusundaki eğitimleri için büyük yatırımlar yapıyor. Ancak, siber suçlular hala güvenlik açıklarını bulmak için çaba sarf etmeye devam ediyor. Bu durum ciddi ekonomik ve bilgi kayıplarına neden olabilir ve şirketin itibarına zarar verebilir. Güvenlik risklerinin her an meydana gelebileceği gerçeğiyle yüzleşerek, siber suçlulara karşı ciddi önlemler alınması gerekiyor.

6 Önemli Kurumsal Siber Güvenlik Tehdidi

1. Kimlik Avı Saldırıları

Kimlik avı, siber güvenlikte en yaygın ve tehlikeli saldırı türlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kimlik avı saldırıları, kullanıcıları sahte e-postalar, SMS’ler veya web siteleri aracılığıyla kandırarak kişisel bilgilerini çalmayı amaçlayan bir saldırı türü. Bu saldırılar, çalışanların veya kurumun dışındaki kişilerin güvenlik duvarlarını aşmasına ve hassas bilgilere erişmesine yol açabiliyor.

Kimlik avı, saldırganların sahte, hileli mesajlar ve e-postalar göndermesiyle ortaya çıkıyor. Siber suçlular, sizi kişisel bilgilerinizi paylaşmaya, kötü amaçlı bağlantılara tıklamaya, cihazınıza kötü amaçlı yazılım indirip farkında olmadan çalıştırmaya veya hesap ayrıntılarınızı bir banka, alışveriş sitesi, sosyal ağ, e-posta veya daha fazlası için vermeye ikna etmeye çalışabilir. Kimlik avı, telefonunuza kötü amaçlı yazılım veya gözetim yazılımı yüklemek için de kullanılabilir.

2. Kötü Amaçlı Yazılımlar

Kötü amaçlı yazılımların tespiti zor olsa da adaptasyon yeteneği olan kötü amaçlı yazılımlar, kurumsal düzeydeki şirketlerin en yaygın tehditlerinden biri. Şifreleme gibi yöntemler kullanarak kodunu gizler, bu da onu ciddi bir tehdit haline getirir. Anti-malware ve anti-virüs programları kullanmak, e-posta spam filtresi ve diğer uç nokta güvenlik önlemleri almak kötü amaçlı yazılımlardan korunmada etkili olabilir. Siber güvenlik sistemlerini güncellemek, şüpheli web sitelerini engellemek ve çalışanlara doğru kullanımı konusunda eğitim vermek de önlem alınması gereken önemli adımlardır.

3. Fidye Yazılımları

ABD, fidye yazılımı için uluslararası yasak istiyor

Fidye yazılımı kurumlar için ciddi bir siber güvenlik tehdidi oluşturuyor. Bir şirketin ağına giren siber suçlu, fidye yazılımını yerleştirerek ve şifreleyerek şirketin verilerine erişimini kısıtlayabilir. Siber suçlu, verileri geri vermeleri karşılığında fidye talep ederek verileri silme veya ihlal etme tehdidinde bulunabiliyor. Kurumlar, fidye yazılımı olaylarına karşı güvenli yedekleme çözümlerine yatırım yapmayı tercih ediyorlar. Bu sayede veriler çoğaltılarak güvenli bir şekilde saklanabiliyor ve iş operasyonlarına devam edilebiliyor. Fidye yazılımları genellikle kurumları hedef alıyor.

4. DDoS Saldırıları

Dağıtık Hizmet Reddi (DDoS) saldırıları genellikle bir ağın, sunucunun veya web sitesinin, aşırı miktarda sahte trafik ile kasıtlı olarak yüklenmesi ve normal hizmetlerinin aksaması veya tamamen durması şeklinde gerçekleştiriliyor. Bu saldırılar, siber suçlular tarafından genellikle bir web sitesini çevrimdışı bırakmak veya belirli bir hizmeti engellemek amacıyla kullanılıyor. DDoS saldırıları özellikle çevrimiçi hizmetler sunan şirketler için ciddi tehditler oluşturuyor. Bu saldırılara karşı alınabilecek önlemler arasında, trafik analizi ve filtreleme, ağ güvenliği çözümleri ve kapasite planlaması bulunuyor. Özellikle ağ altyapısını sürekli olarak gözden geçirmek ve potansiyel tehditlere karşı hazırlıklı olmak bu tür saldırıların etkilerini azaltabilir.

5. Gelişmiş Kalıcı Tehditler

Siber güvenlik alanında çok ciddi ve sofistike bir tehdit türü olan APT’ler, genellikle devlet destekli veya büyük ölçekli ve uzun süreli hedeflere yönelik olan saldırılar olarak tanımlanır. Bu tehditler, kurumların veya devletlerin bilgi varlıklarını hedef alırken, genellikle gizlilik, süreklilik ve verimliliği hedefliyor. APT’ler, genellikle gelişmiş siber saldırı teknikleri ve araçları kullanıyor. Bu saldırganlar, bilgi sistemlerine sızma, uzun süreli izleme ve veri çalma gibi karmaşık yöntemlerle hedeflerine ulaşmaya çalışırlar. APT’ler, genellikle hedef sistemlere uzun süreli erişim sağlamayı hedefliyorlar. Bu, saldırganların gizlice bilgi çalmasına, sistemleri kontrol etmesine ve gerektiğinde zarar vermesine olanak tanıyor.

6. Nesnelerin İnterneti (IoT) Tabanlı Saldırılar

IoT saldırısı, Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazını veya ağını hedef alan herhangi bir siber saldırı türü. Bilgisayar korsanı cihazın kontrolünü ele geçirebilir, verileri çalabilir veya DoS veya DDoS saldırılarını başlatmak üzere bir botnet oluşturmak için virüslü cihazlar grubuna katılabilir. Bağlı cihazların sayısının önümüzdeki birkaç yıl içinde hızla artmasının beklendiği göz önüne alındığında, siber güvenlik uzmanları IoT saldırılarının da artacağını tahmin ediyor. Ayrıca bağlantılı cihazların kullanımını daha da artıracak olan 5G ağlarının hayatlarımıza girmesiyle de saldırılarda artışa yol açabilir.

Alev Akkoyunlu
Laykon Bilişim Operasyon Direktörü

23 yıla yakın bir süre siber güvenlik sektöründe satış ve pazarlama alanında ustalaşan Alev Akkoyunlu, şu an Bitdefender Antivirüs’ün de aralarında bulunduğu birçok güvenlik ürününün Türkiye distribütörü Laykon Bilişim’in Operasyon Direktörlüğü görevini yürütmektedir. 1979 doğumlu olan Akkoyunlu, Süleyman Demirel Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunudur. Akkoyunlu, 1 çocuk sahibidir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir