Techinside Google News
Techinside Google News

Dikey kalkan uçak olur mu? Bu videoyu izleyin

- Advertisement -

vtol dikey kalkan ucakDARPA’nın son projesi dikey kalkan uçak hayal gücünün sınırlarını zorluyor. Amerikan Savunma Bakanlığına bağlı DARPA (Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı) aralarında internet, Siri ses tanıma yazılımı ve GPS’in olduğu pek çok göz alıcı teknolojinin gelişimine büyük katkı sağladı. Önemli projeleri finanse ettiğini de bildiğimiz ajansın sıradaki hedefiyse henüz emekleme aşamasında olan VTOL yani dikey iniş ve kalkış gerçekleştirebilen uçaklar. Yayınlanan videodaki  yeni bir tasarımı, uçak ve helikopter melezi çoklu pervaneye sahip bir uçağın dikey kalkış ve inişler gerçekleştirebildiğini gösteriyor. VTOL Deneysel Uçağı adını taşıyan tasarım saatte 400 deniz mili hızla uçabilmesi yanı sıra havada asılı kalma ve hatta gerektiğinde geriye doğru uçabilme çevikliğine sahip.

Esasen uçağın kanatlarına entegre edilmiş ve yön değiştirebilen pervaneler serisi mevcut. Kalkış esnasında bu pervaneler yere dönerek dikey kalkışa imkan tanıyor. Uçuş esnasındaysa normal uçaklarda olduğu gibi yatay pozisyonda gökyüzünde süzülüyor.

BGR.com’da yer alan habere göre DARPA’nın önemli isimlerinden Ashish Bagai tasarım için “Bu son derece yenilikçi bir yaklaşım.” yorumunda bulunurken sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Tasarımı gerçeğe çevirmek epey iddiaalı bir iş ama teknoloji ibresini daha ileri taşıyarak diğer dikey uçuş ve havacılık ürünlerine katkı sağlayacak harika imkanların doğmasına sebep olabiliriz.”

Dikey kalkan uçak geleneksel tehditleri azaltacak

Videoda gördüğünüz tasarımın sahibi Aurora Flight Sciences, dikey iniş ve kalkış yapabilen bu uçak modeliyle DARPA tarafından ödüle layık görüldü. Aslında VTOL Deneysel Uçağı konusunda bir ilk sayılmaz. Daha önce Amerikalı üretici Lockheed Martin firmasının 2013 yılında tanıttığı F-35 Lightning II de dikey iniş kalkış yeteneğiyle göz dolduruyordu. Uçaklara dikey iniş – kalkış yeteneği kazandırılarak, havacılık yoluyla daha fazla noktaya erişilmesi, hava alanlarında alan ekonomisi sağlanması ve en önemlisi geleneksel iniş & kaşkış yönteminin tehlikeleri azaltılmış olacak.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir