Şu anda cep telefonu veya tabletlerimizden bilgisayarlarımıza bir dosya göndermek istediğimizde bunu menüler ve çeşitli komutlar ile gerçekleştiriyoruz. Oysa bunu sadece cihazların üzerindeki kameraların kullanılarak yapılabiliyor olsak bu multimedya deneyimini yeni bir seviyeye taşırdı. Bu artık hayal değil, gerçek.
Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi medya laboratuvarlarında mühendislerin geliştirdiği THAW isimli teknoloji tam olarak yukarıda bahsettiğimi şeyi gerçekleştiriyor. Bilgisayarınız üzerindeki bir şarkıyı cep telefonunuza indirmeniz için kamerası ile ekrana bakmak veya bilgisayar ekranındaki bir oyunu cep telefonunuza taşımak için aynı hareketi tekrarlamak yeterli oluyor.
Bu teknoloji basit anlamı ile sadece telefon kamerasındaki görüntülerden bir tanımlama yapılmasından ibaret değil. İkincil ekranınızı çok daha farklı amaçlar için kullanabiliyorsunuz. Örneğin bir oyunda çok hızlı hareket eden bir nesne telefon ekranında yavaş hareket ediyorsa bu özelliği kullanarak oyun karakterinizi tehlikeli bir bölgeden geçirebiliyorsunuz. Gece çekilmiş bir fotoğrafın gündüz nasıl göründüğüne yine telefonunuzun ekranından bakabiliyorsunuz. Aşağıdaki videoyu seyrettiğinizde bu teknolojiyi daha iyi anlayabileceksiniz.
Genişletilmiş gerçeklik (AR – augmented reality) kavramında gerçek dünyadaki görüntülerin üzerine dijital bir pencere açabiliyorduk. Şimdi THAW teknolojisi ile bunu dijital dünya için de yapabileceğiz.
Bu teknoloji sayesinde uygulama geliştiricilerin önünde yeni bir alan doğuyor. Artık tüm dijital ekranlar tek bir ekran gibi kullanılabilirken ekranlar arasında oluşturulabilecek etkileşimler ise işletmelerin ve yazılımcıların hayal güçleri ile sınırlı. Özellikle halka açık alanlardaki interaktif reklamlar için çok farklı uygulamalar geliştirmenin mümkün olacağını düşünüyoruz.