Techinside Google News
Techinside Google News

Dijital iş dünyasına yön verecek üç başlık

Akıllı nesnelerin ürettiği bilgi belki de ürünün kendisinden çok daha yararlı olacak. Varolan bir çok iş modeli ve endüstri altüst olabilir
- Advertisement -

Dijital dönüşüme giden yol kan şekerini ölçen kontakt lenslerden, karmaşık sanayi turbinlerinin gevşeyecek bir civatasını henüz gerçekleşmeden önce tahmin edebilen akıllı nesneneler ile başlıyor.

Akıllı cihazların yayılması, düşen maliyetlerin arttırılmış bağlantısallığı teşviki, daha büyük işlevselliğe yön vermesi, akıllı nesnelerin artan çeşitliliği ve aynı anda her yerde bulunabilir hale gelmelerinin sıradanlaşması: bunların hepsi “akıllı nesnelerin verimli döngüsü”nün bir parçasıdır.

Gartner tarafından düzenlenen ITxpo’da konuşan Başkan ve Gartner Ortaklarından Steve Prentice, BT liderlerinin takip ettikleri dijital stratejilerde birbiriyle ilişkili üç yeni trendin kesişme noktasında dikkate almaları gerektiğinin altını çiziyor:

  • Teknolojinin Demokratikleşmesi
  • Fiziksel ve Dijital Dünyaların Bulanıklığının Kaydileştirilmesi
  • Aracısız Ortam Yaratma

Trend 1 –Teknolojinin Demokratikleşmesi

Bu durumda, “Demokratikleşme” insanların kullandığı teknoloji türlerinden biri değil. Prentice; “Konu erişimle ilgili değil” diyor ve ekliyor; “Konu bizle birlikte başa baş şekilde başlayan teknoloji. Her şey birbiriyle bağlantılı, herşeyin bir sesi var, herşeyin bir sözü var.

Prentice akıllı nesnelerin davranışlarımızı kontrol etmeye başlayacağını ileri sürüyor. Örneğin; akıllı termostat ne kadar enerji harcadığımızı söyleyecek ve hatta ne kadar fatura ödeyeceğimizi de. Prentice, bu yeni demokratikleşmeyi güçlendirmek için BT liderlerine akıllı “nesneler”i kullanarak kendi iş modellerini yeniden değerlendirmeyi ve “nesneler”in üreteceği bilgiden istifade etmek için platformlar aramayı içeren tavsiyeler sunuyor.

Trend 2- Kaydileştirilme

Ardından, Prentice cihazların çeşitliliği ve sayısı hızla artınca ve çoğalan yakınlığın bize artık onları “cihazlar” olarak ayırt ettiğimizde neler olacağından da söz ediyor.

Prentice; “Her ürün ve hizmet dijital olacak, ürettiği bilgi belki de ürünün kendisinden çok daha yararlı olacak” diyor. Bu tarz ürünlere ilaç tedavisi harcamasını denetleyen akıllı fatura ve performansı ölçerek taktikler veren yeni bir Adidas futbol topu gibi şeyleri örnek gösteriyor.

Bu verimli bilgiye ait dünyada Prentice’in korktuğu bir şey var: “Hakkımızda var olan veriler tarafından tanımlanan şeyler olabiliriz. Kuruluşlar, akıllı nesneler hakkındaki tüm mevcut bilgileri toplama heyecanı ve analiz etme arzusu ile kayıp ve yanlış kullanım riskini dengeleyerek iki tarafı da idare etmeliler.

Maalesef, Prentice’in eklediği bir şey daha var; Fiziksel dünyadan bağı kopararak Kaydileştirme, ilişki kesme ve sanal zorbalık gibi olumsuz sonuçlar da doğurabilir.

Trend 3- Aracısız Ortam Yaratma

Dijital ve fiziksel dünya birbirlerinin içine karışırsa, varolan bir çok iş modeli ve endüstri altüst olabilir üstelik bu çok hızlı gerçekleşebilir. Aracısız ortam yaratma deneyimle olgunlaştırılması gereken bir konsept. Akıllı makinalar, yetiştirilmiş elemanların yerini alınca ya da akıllı makinalar kanser teşhisi koyunca ya da müşteri hizmetini destekleyince vb. durumların her biri zaman içinde deneyimlerimiz ile olgunlaşması gereken örnekler.

BT liderleri anlamalılar ki yeni teknolojiler sağlayabildikleri yeni iş modellerinden daha az rahatsız ediciler ve kabul etmeliler ki asıl büyük rahatsız edici şeyler çoğunlukla kendi endüstrileri dışında meydana gelecek. BT liderleri akıllı makinaların ve nesnelerin kullanımını keşfetmek için varolan ve olası rakiplerden önce harekete geçmek zorundalar.

Yine de Prentice, bu kadar meydan okumaya rağmen bu yeni trendleri için çaba harcamaya değdiğini söylüyor. Dijital iş kavramı 2020’ye kadar 1.9 trilyon dolar hacminde bir ekosistem oluşturacak. CIO’ların ve BT liderlerinin bunun peşine düşmekten başka çareleri yok.

Gartner tarafından gerçekleştirilen bu analize ait Infografiği aşağıda bulabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşın!

SON VİDEO

TÜMÜ

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi çekebilir