Site icon TechInside
Dijital dolandırıcılık ile online perakendecileri tuzağa düşüren 5 yöntem

Dijital dolandırıcılık için kullanılan 5 yöntem

Daha fazla şirketin dijital alana girmesiyle dijital dolandırıcılık vakalarında artış yaşanıyor. 2016’da, PwC’nin Global Economic Crime anketi her 3 işletmeden 1’inin finansal suçlulardan etkilendiğini ortaya koydu. Farklı yöntemlerle gerçekleştirilen dijital dolandırıcılık, kullanıcı bilgilerini öğrenmeye odaklanıyor. Bu yazımızda en yaygın 5 dijital dolandırcılık türünü inceledik.

1)Kimlik hırsızlığı

Worldpay tarafından yapılan bir çalışmaya göre kimlik hırsızlığı e-ticarette kullanılan en yaygın dijital dolandırıcılık türü. Bu yöntemde, kişi kimlik bilgileri çalınarak işlem yapmak için kullanılıyor. Bu kimlik bilgileri temel olarak e-posta adresi, telefon numarası, IP adresi ve tabii ki kredi kartı ayrıntılarını içeriyor.

2)İbraz dolandırıcılığı

Bu yöntem, siber suçluların bir kredi veya bankamatik kartı kullanarak bir ürün veya hizmet sipariş edildikten sonra anında hesap detaylarını çalmasını kapsamaktadır. Şirket, bu hesap hırsızlığında çok büyük bir oranda mağdur kişiye geri ödeme yapmaktadır.

3)Affiliate dolandırıcılık

Komisyonculuk sistemine dayanan bu dolandırıcılık türünde, işletmelerden ödememeleri gereken komisyon miktarı alınır. Sahte web siteleri ve sahte tıklamalar ile e-ticaret satışınıza destek olduk gerekçesiyle işletmelerden komisyon alınır.

4)Sızıntı kişi

Şirketler ile müşterileri arasındaki iletişim çok önemlidir. Maalesef, bir e-posta konuşması gibi basit bir işlem üçüncü kişilerin hedefi olabiliyor. Bu dolandırıcılık türü, e-postalar ve giriş kimlik bilgileri gibi dijital exchange’leri engelleyerek hassas verilerin elde edilmesini amaçlamaktadır. Bu tür dolandırıcılık kötü amaçlı yazılımlar, dinlemeler, güvenli olmayan kamu ağları veya kötü korunan şirket ağları kullanılarak yapılabilir.

5)Hesap hırsızlığı

Worldpay’ın kurumsal çalışmasında kimlik hırsızlığı yüksek endişe duyulan dolandırıcılık türleri listesinde üst sıralarda bulunuyor. Ankete katılanların yüzde 63’ü hesap hırsızlığından endişe duyduklarını belirtti. Kullanıcıların hesaplarını güvende tutmasının yanı sıra şirketlerin de müşterilerinin hesabını güvence altında tutması gerekiyor.

Exit mobile version