Elon Musk’ın Twitter’ı satın alması ve popüler sosyal ağ uygulamasına bir dizi yenilik getirmesi pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. Bu tartışmaların en önemlisi ise, Elon Musk tarafından başlatılan yeni abonelik sistemi ve para karşılığı mavi tik aboneliği satılması olarak karşımıza çıkıyor. Eskiden mavi tik almış hesaplar, güvenilirliği teyit edilmiş ve kamuoyunun tanıdığı hesaplar iken artık aylık 8 dolar karşılığında herkes mavi tik alabiliyor. Bu da başta haberciler olmak üzere herkesin doğrulanabilir bilgi kaynaklarına erişimini neredeyse imkansız hale getiriyor. Bu konuda artan endişelerin en net örneği ise eskiden ifade özgürlüğü platformu ve önemli bir haber kaynağı olarak görülen X platformunun İsrail – Hamas savaşında hızla bir dezenformasyon platformuna dönüşmüş olması.
Avrupa Komisyonu da bir süreden beri, X’in etkin bir dezenformasyon kaynağı olarak kullanılmasından rahatsız ve bu konudaki endişelerini dile getiriyor. Ancak en çarpıcı gelişme, Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton’ın ironik bir biçimde X platformunda yayınladığı açık mektup ile karşımıza çıktı. Aynı zamanda Avrupa Birliği Dijital Hizmetler Yasası’nın da mimarlarından birisi olan Thierry Breton, X’te (eski adıyla Twitter) Elon Musk’ı da etiketleyerek yayınladığı “acil” bir mektupla sosyal ağ platformunu açık bir biçimde dezenformasyon kaynağı olmakla suçladı ve DSA yasasıyla tehdit etti.
Breton yayınladığı mektupta özetle Avrupa Komisyonu’nun endişe ettiği üç önemli maddeyi sıraladı. Komisyon ilk olarak dezenformasyon yaydığı söylenen X’in içerik politikaları konusunda daha net olmasını ve bu politikaları “tutarlı ve özenle” uygulamasını istedi. İkinci olarak X’ten, yasa dışı içeriğin platformda dolaştığı uyarısı alındığında hızlı bir şekilde harekete geçmesini istendi. Son olarak X’ten, topluma ve kamu güvenliğine yönelik dezenformasyon risklerini en aza indirmek için “hafifletici önlemler” oluşturması talep edildi.
Musk’tan geri vites yok
Yanıt vermesi için 24 saat süre tanınan Musk ise geri adım atmadı. Breton’ın mektubuna doğrudan yanıt yazan Musk, “Politikamız her şeyin açık kaynak ve şeffaf olmasıdır ki AB’nin de bu yaklaşımı desteklediğini biliyorum” dedi ve ekledi: “Lütfen bahsettiğiniz ihlalleri ? adresinde listeleyin ki kamuoyu bunları görebilsin.” Yani Musk siz önce suçlamalarınızı şeffaf ve net bir biçimde paylaşın ki kamuoyu neyin ne olduğunu görsün diyor. Breton’ın bu mesaja “Kullanıcılarınızın – ve yetkililerin – sahte içerik ve şiddetin yüceltilmesi konusundaki raporlarının zaten farkındasınız. Sözünüzün eri olduğunuzu göstermek sizin elinizde. Ekibim, AB’nin titizlikle uygulamaya devam edeceği DSA uyumluluğunu sağlamak için yardımcı olmaya hazır,” demesi ise dikkat çekici.
AB genelinde yürürlükte olan DSA’nın teyit edilmiş ihlallerine yönelik cezalar, ilgili firmanın küresel yıllık cirosunun %6’sına kadar çıkabiliyor. Avrupa Komisyonu’nun ayrıca, platformun rotasını tekrar düzeltmemesi halinde X’e erişimin bölgede kapatılmasına neden olabilecek yetkileri de var. Dolayısıyla Musk, AB düzenleyicilerini tatmin edemezse, oldukça borçlu bir işletme için ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabilir.
Bu arada Musk’ın resmen ağız dalaşına girdiği Avrupa Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton teknoloji camiasına uzak bir isim değil. 1997 – 2002 yılları arasında Thomson Multimedia CEO’su olarak görev yapan Breton 2002 – 2005 arasında France Telecom CEO’su, 2005 – 2007 arasında Fransa Ekonomi, Maliye ve Sanayi Bakanı ve 2008 – 2019 yılları arasındaysa Fransa merkezli bilişim teknolojileri hizmeti ve danışmanlık şirketi Atos’un CEO’su olarak görev yapmıştı.