İsviçre’nin Lozan şehrinde bulunan École Polytechnique Fédérale de Lausanne enstitüsü araştırmacıları tarafından geliştirilen MiniTouch protez eli, protez uzuv kullanan bireylerin sıcaklık ve dokunuş duyularını geri kazanmalarını sağlıyor. Bu devrimsel biyonik teknoloji, sadece duyusal bilgileri algılamakla kalmayıp, aynı zamanda hafif sıcaklık değişikliklerine aktif bir şekilde tepki verme yeteneği sunuyor.
Devrimci Protez uzuvlu 57 yaşındaki bir adam, MiniTouch adlı bu yeni teknoloji sayesinde hayalet elinde sıcağı, soğuğu ve insan dokunuşunu hissetmeyi başardı. Araştırmacılar, bu duyusal deneyimin, ampute kişilerin çevrelerini daha güvenli bir şekilde keşfetmelerini ve etkileşime geçmelerini artıracağına inanıyor.
Çalışmanın baş yazarı Solaiman Shokur, “Sıcaklık bilgisi eklemek, dokunuşu daha insani hale getiriyor. Sıcaklığı hissetme yeteneğine sahip olmanın, protez kullananların bedenlerini benimseme deneyimini artıracağını düşünüyoruz” dedi.
MiniTouch teknolojisi, ile Devrimci Protez yapay elin parmaklarından gelen “termal bilgiyi” ampute kişinin kalan uzvuna kusursuz bir şekilde aktararak çalışıyor. Bu invaziv olmayan teknoloji, protez uzuvlarına kolayca entegre edilebiliyor. Duyu ve motor nöronlar arasında geri bildirim gerektiren aktiviteler sırasında “aktif termosensasyon” sağlayarak çalışan bu teknoloji, protez takan kişilere gerçek bir his deneyimi sunuyor.
Araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen testlerde, MiniTouch’ın kullanıldığı bir transradial amputasyon geçirmiş bireyin farklı sıcaklıkları %100 doğrulukla ayırt edebildiği görüldü. Katılımcı, gözleri bağlıyken bile metal küplerin sıcaklıklarına göre sınıflandırma ve insan dokunuşunu tanıma yeteneği sergiledi.
Ancak, yapılan açıklamada, cihazın sağlam bir kol ile karşılaştırıldığında hala bazı sınırlamalara sahip olduğu belirtildi. Araştırmacılar, bu kısıtlamanın, protezin cilt yumuşaklığı ve dokusuna ilişkin bilgileri iletememesi gibi diğer termal olmayan duyusal verilerdeki sınırlamalarla bağlantılı olabileceğini düşünüyor.
Shokur, gelecek hedeflerini açıklayarak, “Şimdiki hedefimiz dokunma, hareket algısı (profriyosepsiyon) ve sıcaklık duyularını birleştiren çok modlu bir sistem geliştirmek. Bu tür bir sistemle insanlar size ‘bu yumuşak ve sıcak’ veya ‘bu sert ve soğuk’ diyebilecekler” dedi.
Bu yenilikçi teknoloji, ampute bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve duyusal deneyimlerini zenginleştirmek adına umut vaat eden bir adım olarak dikkat çekiyor.