MIT araştırmacıları, derin öğrenme ile otizm terapisi yapabilen bir robot sistemi üzerinde çalışıyor. Derin öğrenme ile otizm terapisi, terapide elde edilen başarı oranını artırabilir.
Derin öğrenme ile otizm terapisi yüzde 60 oranında başarılı
Otizmli çocukların terapisi, büyük bir dikkat ve uzmanlık isteyen bir konu. Terapistin, otizmli kişiyi rahatsız edebilecek, onun istemeyeceği davranışlardan kaçınması gerekiyor. MIT araştırmacıları, bu konuda terapistlere yardımcı olabilecek bir derin öğrenme programı üzerine çalışıyor. Kişiselleştirmiş derin öğrenme, her çocuk için özel bir şekilde kullanılabiliyor.
İnsan terapistlerde davranışlardaki korelasyonu tespit etme oranı yüzde 50-55’lerde iken, derin öğrenme ile yüzde 60’lara kadar ulaşılabiliyor. Dolayısıyla terapist için daha verimli bir terapi seansı uygulanırken, otizmli kişinin de bu terapiden edindiği fayda artıyor.
Geliştiriciler, amaçlarının insan terapistlerini yerini almak olmadığını, tam aksine insan terapistlere yardımcı olarak daha başarılı terapiler uygulanmasını sağlamak istediklerini belirtiyor.