Site icon TechInside
Depreme dayanaklı türbin temeli geliştirildi

Depreme dayanaklı türbin temeli geliştirildi

Depreme dayanaklı türbin

Japon bir şirket, sabit tabanlı açık deniz rüzgar türbinleri için depreme dayanıklı bir temel tasarladı. J-Power ve Tokyo Üniversitesi tarafından geliştirilen ‘esnek üçlü’ temel, Japonya’nın topografyasına göre tasarlandı. Şirkete göre, yeni geliştirilen teknoloji, temelin taban plakasında kare çelik borular ve çelik plakalar içeriyor ve nispeten kolay deforme olabilen esnek bir yapı oluşturuyor. Depreme dayanaklı türbin yapısı, bu teknoloji ile daha güvenli bir hale geliyor.

Depreme dayanaklı türbin temeli

J-Power, tasarımın zeminden sismik izolasyon sağladığını, sığ kaya tabanlarında inşa edilebilirliği artırdığını ve depremlerin neden olduğu titreşimleri azalttığını iddia ediyor. Depreme dayanaklı türbin, bu yenilikçi tasarımla daha etkili performans gösterebilir. Şirket ayrıca basitleştirilmiş temel bileşenlerinin geleneksel teknolojilere göre daha düşük inşaat maliyetleri sağladığını savunuyor.

Şirket, Avrupa’da kanıtlanmış bir geçmişe sahip olan tek kazıklı temellerin, şu anda büyük ölçekte tanıtılan dip sabitli açık deniz rüzgar türbinlerinde sıklıkla kullanıldığını iddia etti. Ancak tek kazıklı temeller, Japonya çevresindeki sularda sıklıkla olduğu gibi, yüzeye yakın nispeten sert taban kayası olan alanlar için uygun değildir. Bu tür taban kayalarına verimli bir şekilde delme yapmak zordur, geleneksel teknolojilerin kullanılmasını gerektirir ve daha yüksek inşaat maliyetlerine neden olur. J-Power, uzun, entegre çelik boru bölümünün tüm rüzgar türbininin yavaşça sallanmasına (uzun dönemli hareket) izin verdiğini ve sismik hareketle rezonans nedeniyle kule salınımlarının artma riskini azalttığını savunuyor. Depreme dayanaklı türbin geliştirme süreci, bu nedenle büyük önem taşır.

J-POWER basın bülteninde: “Ek olarak, tasarlanan sismik izolasyon etkisi deprem kaynaklı titreşimleri en aza indiriyor. J-POWER’ın hesaplamaları , temel bileşenlerinin geleneksel teknolojilere kıyasla basitleştirilmesinin önemli maliyet düşüşleriyle sonuçlanmasının beklenebileceğini gösteriyor. Bu teknolojinin gelecekte daha büyük rüzgar türbinlerine kolayca uyarlanabileceği de öngörülüyor” dedi. Depreme dayanaklı türbin teknolojisi, böylece gelecekte daha geniş bir kullanım alanı bulabilir.

J-POWER, Tokyo Üniversitesi ile bu teknoloji üzerinde ortak bir araştırma yürüttüklerini ve yaptıkları analizlerin teknolojinin etkililiğini doğruladığını belirtti. Şirket, model deneylerinin, bu temel yapısının deprem kaynaklı titreşimleri geleneksel tasarımlara göre daha etkili bir şekilde azalttığını da gösterdiğini iddia etti. Depreme dayanaklı türbin konusundaki bu bulgular, yeni teknolojiye olan güveni artırıyor.

Exit mobile version