Dell’den dün sızan haberde, Dell’in EMC’yi 50 milyar dolar ödeyerek satın alacağı söyleniyordu. Ancak haberdeki bir detay ilginçti. EMC, satın alma gerçekleşene kadar küçük bir ceza ödeyerek bu anlaşmadan vazgeçip, daha yüksek fiyat teklif eden bir firmanın teklifini kabul edebilecekti. Dün de yazdığım gibi, EMC çok net bir şekilde bir “açık artırma” başlatıyordu. Dell’in önünü kesmek isteyecek rakiplerinin daha büyük bir teklifle ortaya çıkıp EMC’yi almaya çalışması mümkün olacaktı.
Dell şimdi bu olasılığı ortadan kaldırmak istemişçesine, satış fiyatını bir günde 17 milyar dolar yükselterek, 67 milyar dolara çıkardı ve görünen o ki, EMC’nin nihai sahibi oldu.
Peki EMC, Dell için neden bu kadar önemli?
Dell’in dünyanın her yerinde kurumsal müşterilerine dev kapasiteli sunucular, veri merkezleri, kurumsal donanımlar sattığını düşünecek olursanız, bütün kurumların artık internet üzerinde faaliyet gösterdiğini ve “büyük veri” denilen kabusla yüzleştiğini de görebilirsiniz. İşte bu kabusu yönetmek için EMC’nin çözümleri gerekiyor. Üstelik VMWare isimli yazılım da yine kurumlar ve sunucu donanımları için çok önemli bir araç.
Kısacası, EMC yeni dijital çağda çok stratejik ürünlere ve çözümlere sahip çok değerli bir şirkete dönüştü ve Dell de bunun farkında olarak, dünya tarihindeki en büyük teknoloji satın alma operasyonuna imza attı. Hatta sadece teknoloji pazarında değil, tüm pazarlardaki en büyük ikinci satın alma operasyonu olduğunu da hatırlatalım. Dünyadaki en büyük satın almanın Shell’in BG’yi 70 milyar dolara satın alması olduğunu düşünecek olursanız, 67 milyar dolarlık EMC satın alması, ikinci sıraya yerleşiyor.
Üstelik bu ikincilik bence çok önemli bir anlam taşıyor. Düne kadar dünyanın yakıtı, petrol ekonomisi dünyanın en büyük paralarının döndüğü pazarken, artık teknoloji dünyasının dünyanın “yakıtı” olduğu da tescilleniyor. Yani dünya teknoloji üzerinde dönüyor. Dünya internet üzerinde dönüyor. Eskiden bir ürünü üreticiden, tüketiciye ulaştırmak için kamyonlara benzin yüklemek gerekiyorken, artık bir ürünü üreticisinden tüketicisine ulaştırmak için internet gerekiyor, dijital alt yapı, veri merkezleri, sunucular gerekiyor. Kısacası, dijital teknoloji pazarı artık reel ürünlerin pazarı kadar büyük ve dünya için vazgeçilmez hale gelmiş durumda. İnsanlar, aç kalmamak ve yaşamlarını sürdürmek için marketten ekmek, domates, patates almak zorunda oldukları gibi, iletişim ihtiyaçlarını gidermek, işlerini sürdürmek, şirketlerini ayakta tutmak için de dijital uygulamalar satın almak/kullanmak durumundalar ve bu uygulamalar/yazılımlar, dünyayı ayakta tutan yeni yakıt olarak, 67 milyar dolarlık şirket evliliklerini mümkün kılıyor.
Bu 67 milyar doların başlangıç olduğunu ve yakında çok daha büyük miktarların telaffuz edildiği satın almaların da karşımıza çıkacağını tahmin ediyorum.